NavMenu

Evropski parlament traži uvođenje minimalne zarade u EU

Izvor: B92 Četvrtak, 11.02.2021. 12:48
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Cineberg)
Evropski parlament u srijedu, 10. februara, je usvojio rezoluciju o smanjivanju razlika i suzbijanju siromaštva među zaposlenima. U njoj traži uvođenje minimalne zarade, jednakost uslova rada za sve, uključujući i digitalne poslove, kao i ukidanje različitih plata za muškarce i žene.

Načelo da sa zaposlenjem nestaje siromaštvo ne važi u sektorima s niskim primanjima, kao ni za one koji rade u nesigurnim i netipičnim radnim uslovima, istakli su evroposlanici, zatraživši uvođenje minimalne plate i jednake uslove rada za sve.

Rezolucija o smanjenju nejednakosti, s posebnim naglaskom na siromaštvo uprkos zaposlenju, usvojena je na plenarnoj sednici sa 365 glasova za, protiv, uz 208 uzdržanih, objavio je Evropski parlament, prenosi Hina.

Poslanici su podržali predlog Komisije o direktivi EU o minimalnim platama, ocjenivši ga važnim korakom kako bi se osiguralo da svi mogu zarađivati za život od svoga rada, a pozvali su Komisiju i države članice da u opšti cilj okončanja siromaštva u EU uključe i spriječavanje siromaštva među onima koji su već zaposleni.

U raspravi je istaknuto da direktiva treba da obezbijedi da propisane minimalne plate uvijek treba da budu iznad praga siromaštva, kao i da poslodavc i od minimalne plate ne bi trebalo da odbijaju troškove kao što su smještaj, obavezna odjeća, alati, lična zaštita i druga oprema.


Uslovi rada trebalo bi da budu isti za sve, pa tako i za one koji rade putem digitalnih platformi, zbog čega su poslanici kao važan element suzbijanja "siromaštva uprkos zaposlenju" naveli zakonodavni okvir o minimalnim uslovima rada za sve radnike.

Taj zakonodavni okvir uključivao bi i oblike rada u digitalnoj ekonomiji koje često karakteriše neizvjesnost. Na radnike u tom sektoru takođe bi trebalo da se primjenjuju postojeći zakoni o radu i odredbe o socijalnoj sigurnosti, kao i mogućnost kolektivnog pregovaranja, naglašava se u rezoluciji.

Tokom rasprave je upozoreno da 95 miliona Evropljana živi u opasnosti od siromaštva, uprkos tome što je Evropska unija jedno od najbogatijih područja na svijetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

16.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.