Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.02.2021.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Urbanistički projekat uređenja Trga oslobođenja u Općini Stari Grad predviđa gradnju podzemne garaže na tri etaže

 Arhitektonsko-urbanističko rješenje Trga Oslobođenja
Arhitektonsko-urbanističko rješenje Trga Oslobođenja (Foto: Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo)
Urbanistički projekat Trga oslobođenja - Alija Izetbegović u Općini Stari Grad Sarajevo čije se rješenje nalazi na javnom uvidu do 23. februara, predviđa uređenje zone trga sa zelenilom i podzemnom garažom, kao i šetnicu i zonu kolskog saobraćaja.

Predloženo rješenje definiše granice prostorne cjeline, namjenu površine, urbanističko-tehničke uslove za izgradnju građevina i uređenje građevinskog zemljišta, uređenje javnih pješačkih površina, izgradnju centralnog spomen-obilježja i odnos prema postojećim spomen-obilježjima, uređenje zelenih i slobodnih površina i dr.

Planom su predviđene tri podzemne etaže garaže, sa ukupno 242 parking mjesta, a navodi se takođe da njihiva izgradnja ne može započeti prije izmještanja podzemnih instalacija.

- Površina trga je najvećim dijelom popločana, a obrada iste treba da bude riješena tako da omogući multifunkcionalno korištenje trga uz upotrebu kvalitetnih i trajnih materijala koje je lako održavati. Preporuka je da se pješačke površine-trgovi popločaju kamenim pločama (granit), u vidu kombinacije elemenata različitih dimenzija, boja i obrade; konačan izbor materijalizacije podnih površina i prateće podne opreme, te izbor i razmještaj urbane opreme na predmetnom lokalitetu će se utvrditi kroz izradu Glavnog projektaza izgradnju javne podzemne garaže i uređenje trgova, u čijoj izradi treba aktivno da učestvuje Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo – stoji u rješenju.

U cilju unaprijeđenja javnog prostora trg će biti oplemenjen elementima urbane opreme i to: klupama, kantama za otpatke, ukrasnim žardinjerama, držačima za bicikle, stubovima za zastave (jarboli), kioscima za prodaju novina, nadstrešnicama za stajališta gradskog saobraćaja, opremom i uređajima za regulaciju saobraćaja.

Konačan izgled i položaj Centralnog spomen-obilježja biće utvrđen od strane Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, koji će autorima trećenagrađenih konkursnih radova radova uputiti poziv da svoje konkursne radove prilagode novom rješenju trga (u skladu sa novim funkcijama na nivou trga/partera i ispod njega), te će se izabrati rješenje koje će biti ugrađeno u Plan, stoji u navedenom rješenju.

Iz Općine Stari Grad su istakli da prijedloge i sugestije na ovaj Urbanistički projekat zainteresovane strane mogu dostaviti putem e-mail adrese službe urbanizam@starigrad.ba ili na protokol Općine sa naznakom "Primjedbe i sugestije na Urbanistički projekat Trg oslobođenja-Alija Izetbegović".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE