NavMenu

EZ najavila prekršajni postupak za TE Pljevlja

Izvor: Pobjeda Četvrtak, 11.02.2021. 07:48
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Crna Gora kao članica Energetske zajednice, koju čine članice EU i zemlje Jugoistočne Evrope, solidno je ispunjavala svoje obaveze prošle godine i ima pozitivne ocjene u odnosu na zemlje regiona. Ipak, veliki problem je termoelektrana, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač juče na onlajn sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Kopač je predstavio godišnji implementacioni izvještaj Sekretarijata za 2020. godinu u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru, kao i nove izazove Energetske zajednice u 2021. godini. Čestitao je novoj Vladi na raskidu ugovora za gradnju malih hidroelektrana.

Istakao je da je zabrinjavajuće što je TE Pljevlja već iskoristila svojih optimalnih 20.000 sati, koliko joj je ostalo u skladu sa Direktivom o velikim ložištima.

- Mislim da je to bilo iskorišćeno u oktobru prošle godine, ali zvanični izvještaj treba da pošaljete Evropskoj agencji za okolinu u Kopenhagenu do marta sljedeće godine. Onda ćemo imati problem jer Crna Gora neće biti usklađena sa direktivom - ističe Kopač.

Naglasio je da ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja mora biti prioritet, a članove skupštinskog odbora interesovalo je šta Crna Gora može sada da uradi da se problem riješi.

- Teoretski je moguće produžiti rad TE, ali u praksi nije. Sad EU ide tako brzo u dekarbonizaciju i sve zemlje su već proglasile kraj uglja. Sumnjam da bi Savjet EU dao bilo kakav mandat Evropskoj komisiji da baš za Crnu Goru predvidi neko produženje. Kao sekretarijat smo dužni pokrenuti prekršajni postupak, što ćemo i napraviti - kazao je Kopač.

U kontaktu su, kako je dodao, sa Ministarstvom za kapitalne investicije i željeli bi da vide što Vlada planira da preduzme.

- Na području električne energije Crna Gora je najviše usklađena sa EU, ali ne i na području nafte i naftnih derivata. Crna Gora je dobra u transpoziciji, ali potrebne su dodatne aktivnosti u implementaciji - istakao je Kopač i dodao da nedostaje regionalna berza električne energije.

- U EU svi su operateri prenosnog sistema obavezni da nude barem 70% prekograničnih kapaciteta na dalekovodima za potrebe trgovanja. To koristi potrošačima, jer najjeftinija struja dolazi do korisnika. U regionu Zapadnog Balkana taj procenat je mnogo niži, a najniži u Srbiji i Crnoj Gori, gdje je to 40%kapaciteta - kazao je Kopač i naglasio da Crna Gora mora da donese zakon o naftnim rezervama.

- Naftne rezerve moraju biti organizovane do 2023. ali to su rezerve za 90 dana prosječnog neto uvoza i to je izuzetno skupo i traje dugo - kazao je Kopač dodajući da je u slučaju Crne Gore to i obaveza u Poglavlju 15 o pridruživanju EU.

- Drugi pravni propis iz područja tečnih goriva koji važi u Energetskoj zajednici je direktiva o kvalitetu goriva i tu moram da budem veoma pozitivan. Crna Gora je jedina članica Energetske zajednice koja je prenijela i implementirala sve dijelove te direktive - kazao je Kopač i naglasio da su trendovi vezani za obnovljive izvore u Crnoj Gori veoma dobri.

- Udio energije iz obnovljivih izvora je mnogo veći nego od obaveznog - kazao je Kopač.

Rezultati

Po njegovim riječima, na području životne sredine Crna Gora ima najbolje rezultate u energetskoj zajednici u pogledu usklađivanja. Što se tiče klimatskih promjena, Crna Gora je jedina u energetskoj zajednici uvela evropsku Direktivu o trgovini emisijama ugljen dioksida i cijenu od 24 eura na tonu CO2, a u EU je 30-35 eura. Fali još nacionalni integrisani energetski i klimatski plan. Kopač je istakao i da je Crna Gora jedina članica Energetske zajednice koja nema statistiku potrošene energije u domaćinstvima po namjeni.

- Mjesečna statistika nije blagovremana i nepotpuna je, dok se za naftu i naftne derivate izvještaji uopšte ne dostavljaju - kazao je Kopač.0

Nove mHE su nepotrebne

Na pitanje predsjednika Odbora za ekonomiju Vladimira Jokovića kako komentariše raskidanje koncesionih ugovora za male HE, Kopač je kazao da je to dobra odluka.

- Ovu odluku veoma pozitivno ocjenjujem i na neki način sam zadovoljan da je do toga došlo. Nove male HE su u energetskom smislu danas nepotrebne, stare se ne mogu popraviti. To da se daje tarifa investitorima u bilo kojim obnovljivim izvorima energijama bio je standard u EU. Obično zemlje to naplaćuju sa nekim posebnim dodatkom u cijeni električne energije na mjesečnom računu, to nije ništa vanredno. Obnovljivi izvori, sunce, vjetar su toliko jeftini da u nekim zemljama ne treba više nikakvih podsticaja - kazao je Kopač.

REGAGEN najbolja agencija

Kopač je istakao da je Regulatorna agencija za energitiku u Crnoj Gori izuzetno važna za funkcionisanje tržišta i za uspostavljanje pravnog poretka na tržištu.

- Tu je ona ocijenjena kao najbolja u cijeloj energetskoj zajednici, zajedno sa makedonskim regulatorom, ima najviše ekspertize i najnaprednije djelovanje - istakao je Kopač.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.