NavMenu

Muzej savremene umjetnosti RS obilježava 50 godina

Izvor: eKapija Srijeda, 10.02.2021. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: msurs.net)
Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježava 50 godina postojanja i tim povodom, u ovoj instituciji kulture, u četvrtak će biti priređena izložba pod nazivom "Od Galerije do Muzeja".

- Riječ je o multimedijalnoj izložbi dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate i raznovrsne muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video materijal i publikacije) kao i selekcija djela iz muzejske kolekcije. Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvati istorijat i djelovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, kroz nekoliko tematskih cjelina, od osnivanja do danas – kažu u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Priča o instituciji započinje rijetkom fotografskom građom u vezi sa "Akcijom solidarnosti" likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta, pokrenutu nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku 1969. godine, što je prethodilo osnivanju Umjetničke galerije 1971. godine. Dat je i prikaz svečanosti upriličene povodom otvaranja Umjetničke galerije u zgradi stare željezničke stanice i prve stalne postavke 22. aprila 1981. godine.

Posebna pažnja posvećena je predstavljanju Jesenjeg salona – likovne manifestacije bijenalnog karaktera, izuzetno značajne i zapažene na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru, koju su organizovali Umjetnička galerija i Dom kulture u Banjoj Luci, u periodu od 1962. do 1992. godine.

Djelovanje institucije od preimenovanja u Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske 2004. godine, prezentovano je najznačajnijim izložbama koje se odnose na intenzivno podsticanje razvoja savremenih umjetničkih praksi ovog prostora, zahvaljujuću čemu je aktivirana veoma živa i dinamična savremena scena, čiji dometi su prepoznati i u međunarodnim okvirima, saopštio je Grad Banjaluka.


Najvažniji dosadašnji projekat Muzeja jeste organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine, kao i predstavljanje inostrane zbirke Muzeja u okviru izložbe "Punktumi" 2018. godine povodom obilježavanja "Evropske godine kulturne baštine" podržane od strane Delegacije Evropske unije u BiH i UNESCO regionalnog biroa za nauku i kulturu u Evropi, kao i izložbe poznatih svjetskih umjetnika koje su realizovane u saradnji sa britanskom i američkom ambasadom u BiH.

U okviru izložbe predstavljen je i rad sa inkluzivnim grupama, putem specijalizovane izložbe za slijepe i slabovide osobe "Prostor, oblik, dodir", realizovane 2015. godine sa ciljem da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slijepih i slabovidih osoba u kulturni život naše sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.