NavMenu

Ukidanje akciza na alkohol za dezinfekciju "na dugom štapu" - UIO još nije uradila nacrt izmjena zakona

Izvor: Capital Srijeda, 10.02.2021. 09:36
Komentari
Podeli

(Foto: Pixabay/KlausHausmann)
Iako su konsultacije završene prije skoro četiri mjeseca, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH još nije uradila nacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH kako bi se ukinule akcize na uvoz i isporuku alkohola koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju.

UIO je ranije izradila prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH i onlajn konsultacije o njemu su trajale do 18. oktobra prošle godine.

Međutim, skoro četiri mjeseca kasnije, nacrta zakona koji bi išao u proceduru usvajanja još nema.

- Proces javnih konsultacija je proveden. Sad je faza pribavljanja mišljenja Kancelarije za zakonodavstvo BiH, Direkcije za evropske integracije, Ministarstva finansija BiH, a sve u skladu sa Jedinstvenim pravilima. Kad sve bude pribavljeno konačan nacrt izmjena i dopuna Zakona o akcizama će biti proslijeđen Upravnom odboru UIO na usvajanje. Nakon što ga usvoji Upravni odbor, materijal ide Savjetu ministara BiH - istakli su u UIO BiH za Capital.

Portal Capital je ranije pisao o problemu sa akcizama, kada je otkrio da neprecizni zakoni o akcizama i carinskoj tarifi BiH, neusaglašeni propisi između entiteta i nerad vlasti domaćoj privredi otežavaju poslovanje, a pojedine firme bukvalno zatvaraju.

Zbog svega toga se kompanija Euro Lab iz Banjaluke skoro tri godine borila s vjetrenjačama, što je rezultiralo milionskom štetom i podnošenjem tužbi, a rezultat je bilo gašenje radnih mjesta i to onih koji su u doba pandemije virusa korona proizveli desetine tona tečnosti za dezinfekciju.

Nakon objave da su radnici firme Euro Lab završili na birou, ministar finansija RS Zora Vidović je na sjednici Upravnog odbora UIO krajem avgusta prošle godine tražila da se pokrene izmjena Zakona o akcizama.

U obrazloženju prednacrta zakona UIO je navela da zakon mijenja zbog pandemije virusa korona i nestašica dezinfekcionih sredstava na tržištu, zbog čega dio proizvođača iz BiH koristi biocide i druge sirovine za proizvodnju tih sredstava.

- Kako je Evropska unija zabranila prodaju takvih sirovina, otežano je poslovanje naših preduzeća, a građani su dovedeni u situaciju da u kritičnom periodu ne mogu nabaviti dezinfekciona sredstva u potrebnoj količini i po prihvatljivim cijenama, dok su istovremeno na snazi stroge zdravstvene preporuke za pojačanu dezinfekciju - naveli su u UIO.

Istakli su da je trenutno na domaćem i na tržištu EU jedino moguća kupovina alkohola, te da se izmjenom zakona želi olakšati poslovanje privrednih subjekata, a građanima omogućiti lakše pridržavanje preporučenih zdravstvenih mjera.

- To će se omogućiti tako što se na uvoz i isporuku alkohola (od strane obveznika domaće akcize u BiH), koji će se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za dezinfekciju, ne plaća akciza. Predloženom izmjenom zakona ujedno bi se stvorile nove pretpostavke za poboljšanje uslova likvidnosti za uvoznike i proizvođače alkohola za svrhe proizvodnje lijekova i/ili u medicinske svrhe, kao i etil alkohol koji se koristi kao repromaterijal u proizvodnji sredstava za čišćenje i pranje, kozmetičkih proizvoda i ostalih proizvoda na koje se ne plaća akciza - naglasili su u UIO.

Ovom izmjenom zakona izuzeće od plaćanja akcize se ostvaruje direktno (neplaćanjem), za razliku od odloženog izuzeća koje se prema sada važećem zakonu ostvaruje plaćanjem akcize na alkohol, ali uz mogućnost povrata sredstava u propisanom roku.

- Ovo bi se u konačnici trebalo reflektovati i na poboljšanje uslova nabavke ovih sredstava od strane krajnjih korisnika. Izmjena zakona temelji se principu neutralnosti, jer se ne pravi razlika poreskog opterećenja uvezene robe i iste robe u domaćoj proizvodnji, srazmjernosti, fiskalne održivosti i stabilnosti, kroz stabilno i redovno punjenje budžeta, te principu regresivnosti, jer se neće stvarati razlika u bogatstvu među građanima - tvrde u UIO.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.