NavMenu

Kina planira uvoz robe iz Centralne i Istočne Evrope od 170 mlrd USD

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 10.02.2021. 07:47
Komentari
Podeli
(Foto: Federico Rostagno/shutterstock.com)
Kina namjerava da uveze robu iz Centralne i Istočne Evrope u vrijednosti većoj od 170 mlrd USD u narednih pet godina, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

On je u obraćanju putem video-veze tokom samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope rekao da je potrebno produbiti saradnju na polju poljoprivrede, kako bi se udvostručio izvoz iz tih država u Kinu.

Si Đinping je istakao da je potrebno produbiti saradnju i radi povećanja trgovine u oba smjera za 50% u narednih pet godina.

Prema riječima kineskog lidera, za Kinu i zemlje Centralne i Istočne Evrope važno je da se produbi i carinska saradnja, kako bi se osigurali bezbjednost trgovine i brže dobijanje dozvola.

Si Đinping je naglasio da će Kina raditi na uspostavljanju carinskog centra za informacije i tačke za koordinaciju izdavanja carinskih dozvola duž kinesko-evropske brze kopneno-morske linije.

Kineski predsjednik rekao da Kina podržava i uspostavljanje mehanizma za dijalog o saradnji na polju trgovine na internetu, kao i na savezu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u industriji javnog zdravstva, javila je Sinhua.


Si Đinping je napomenuo da će trajni razvoj i otvaranje Kine dati snažan podstrek globalnom ekonomskom oporavku i rastu, te da će proširiti horizonte za saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

- Kina će nastaviti da šire otvara svoja vrata, usredsređujući se na instutucionalno otvaranje koje pokriva pravila, upravljanje i standarde, dok u isto vrijeme jača poslovno okruženje zasnovano na principima tržišta, uz poštovanje zakona i međunarodnih standarda - dodao je Si Đinping.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.