NavMenu

Raspisan novi tender za gradnju solarne elektrane od 100 MW na kopu Oslomej u Sjevernoj Makedoniji

Izvor: Balkan Green Energy News Srijeda, 10.02.2021. 07:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Državna energetska kompanija Elektrani na Severna Makedonija (ESM) želi da solarnu elektranu snage 100 MW izgradi kroz javno-privatno partnerstvo.

Prvi tender za projekat fotonaponske elektrane na napuštenim kopovima rudarsko-energetskog kompleksa REK Oslomej pokrenut je prije godinu dana, ali je krajem prošle godine završen neuspješno, piše Vladimir Spasić za Balkan Green Energy News.

Novi rok za podnošenje ponuda je sada mnogo kraći i određen je za 12. mart, navodi se u javnom pozivu.

Sjeverna Makedonija planira da zatvori termoelektranu Oslomej, snage 125 MW i da instalira solarne elektrane u kopovima u kojima nema više zaliha lignita. To je dio namjere da se obavi dekarbonizacija energetskog sektora i instalira ukupno 400 MW u solarnim elektranama.

Predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu je izgradnja solarne elektrane FE Oslomej instalirane snage dva puta 40 MW ili maksimalno dva puta 50 MW na području kompleksa rudnika lignita.

U novembru 2019. godine, ESM je potpisao ugovor sa turskom kompanijom Girisim Elektrik AS za instaliranje 10 MW solara u Oslomeju. Kompanija u vlasništvu države gradi još jednu elektranu iste veličine u Oslomeju.

Na prvom tenderu dostavljene su samo dve ponude

Prema lokalnim medijima, prvi tender je bio neuspješan jer dvije dostavljene ponude nisu bile ispravne. Više od 40 kompanija izrazilo je namjeru da pošalje ponude, ali samo dvije su to zaista učinile.

Prvi tenderski postupak trajao je od februara do oktobra prošle godine, ali sada je rok mnogo kraći.

Inače, Sjeverna Makedonija planira da do kraja marta objavi aukciju za izgradnju solarnih elektrana instalirane snage od ukupno 60 MV, potpomognutih premijama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.