NavMenu

U toku popločavanje trga na Dobrinji - U planu nova parking mjesta i modernizacija rasvjete

Izvor: eKapija Utorak, 09.02.2021. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: novigradsarajevo.ba)
U naselju Dobrinjau toku je sanacija Trga Sabora bosanskog, trga koji se teritorijalno nalazi na prostoru općina Novi Grad Sarajevo i Istočna Ilidža, a čiju obnovu zajednički finansiraju ove dvije lokalne zajednice.

Nakon uklanjanja starih polomljenih ploča i rješevanja odvodnje oborinskih voda, trg koji je bio više od 30 godina u upotrebi i u jako lošem stanju, već sada poprima novi izgled. Radnici firme Mibral rade na njegovom popločavanju i ugradnji betonskih stubića kojima će pješačka zona biti odvojena od zone za motorni saobraćaj.

Dio trga koji će se koristiti za motorna vozila biće asfaltiran, a postojeći prilazi trgovima biće zadržani. U planu je izgradnja još jedne pješačke staze, a radi se i modernizacija i obnova sistema javne rasvjete duž cijelog trga.

U proteklom periodu radilo se na izradi slivnika sa priključkom na postojeći sistem odvodnje, zelene površine su oivičene betonskim ivičnjacima, položene su instalacije javne rasvjete, kao i ugradnja stubova javne rasvjete. U narednom periodu pristupit će se izgradnji novih parking mjesta, shodno raspoloživim prostornim mogućnostima.


Sanacija i rekonstrukcija trga rezultat je zajedničke saradnje dvije lokalne zajednice u oblasti rješavanja saobraćajne infrastrukture i poboljšanju sigurnosti stanovnika obje općine.

S obzirom na činjenicu da se trg administrativno i teritorijalno nalazi u dva entiteta, te da u saobraćajno arhitektonskom smislu predstavlja jednu cjelinu, između općina Novi Grad Sarajevo i Istočna ilidža potpisan je sporazum o zajedničkom finansiranju obnove, u vrijednosti od 565.000 KM.

Općina Novi Grad Sarajevo izradila je projektnu dokumentaciju za cjelovitu rekonstrukciju trga na teritoriji obje općine, te provela proceduru odabira izvođača radova, nakon čega se pristupilo realizaciji projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.