NavMenu

LKQ jača logistiku u Evropi - U Roterdamu otvaraju najsavremeniji distributivni centar rezervnih autodijelova

Izvor: eKapija+ Utorak, 09.02.2021. 09:46
Komentari
Podeli
(Foto: SiM Impex)
LKQ, lider na evropskom tržištu u prodaji rezervnih dijelova za automobile i druga vozila, priprema se za preuzimanje najsavremenijeg distribucijskog centra u Berkel en Rodenrijs kod Rotterdama, koji će zahvaljujući svojoj veličini i korišćenim tehnologijama zamijeniti četiri ostala centra. Opsluživaće kupce u nekoliko zemalja i ponudiće 2.500 m2 kancelarijskih prostora.

Nakon perioda izgradnje od samo jednu godinu, izvođač radova Heembouw je predao zgradu kompaniji LKQ Fource krajem 2020. godine. Moderno skladište od 50.000 m2 će igrati važnu ulogu kao dio evropskog logističkog traga kompanije LKQ.

- Naš princip u vezi sa dostupnošću dijelova je "Logistika bez granica" za besprijekornu uslugu našim klijentima. Digitalizacija nam daje priliku da virtuelno integrišemo postojeće nacionalne logističke centre u jednu logističku platformu dostupnu svim našim evropskim klijentima. Centralni distributivni centar ojačaće našu poziciju u zemljama Beneluksa i ubrzati naš razvoj u brojnim poslovnim područjima, uključujući prekograničnu logistiku - rekao je Arnd Franz, izvršni direktor LKQ Europe.

Centralni distributivni centar u Berkel en Rodenrijsu kombinovaće aktivnosti do sada četiri različita distributivna centra kompanije LKQ Fource. Od ukupne površine, 2.500 m2 će se koristiti za kancelarije, a 49.000 m2 će služiti kao skladišni prostor, u kojem se može skladištiti više od 130.000 artikala, a dostupno je 56 ulaza. Potpuno automatizovan transportni sistem obezbijeđen od strane austrijskog TGW Systems će se koristiti za preuzimanje narudžbi. Ova najnovija tehnologija u oblasti automatike kombinuje se sa tradicionalnim skladištenjem, čime se obezbjeđuje podizanje usluga na još viši nivo, što se savršeno uklapa u misiju kompanije LKQ: partner za sadašnjost i za budućnost, za klijente i za zaposlene.

- Kratkoročno gledano, novi distributivni centar podsticaj je za našu strategiju izgradnje efikasne i dosljednije baze za isporuku našim klijentima. Stavljanje svih naših proizvoda pod isti krov uveliko olakšava stvari. Dugoročno, ovo je primjer evropskog logističkog traga koji će izgraditi snažnu mrežu usredsređenu na opseg logističke isporuke izvan granica. Centralni distributivni centar ključni je pokretač daljnjeg poboljšanja nivoa usluga za naše klijente - kaže Alex Gelbcke, izvršni direktor LKQ Fource.

LKQ je već uložio više od 100 mil EUR u dva najmodernija distributivna centra u Ujedinjenom Kraljevstvu i Holandiji, a ulaganje u centralni distributivni centar u blizini Roterdama nastavilo se prema planu, uprkos Covidu-19, osiguravajući time da LKQ Europe dodatno ojača svoju logističku mrežu u regiji Beneluksa.

LKQ Fource najavio je 18. oktobra 2019. izgradnju centralnog distributivnog centra za cjelokupno poslovanje u Holandiji. Svečano polaganje kamena temeljca održano je u prvoj sedmici 2020. godine, a izgradnja skladišta je završena do kraja 2020. godine.

Moderni logistički centar u Banjaluci

(Foto: SiM Impex)
SiM Impex kao predstavnik grupe, sa operacijama u Bosni i Hercegovini, takođe se uvrstio na novu logističku mapu LKQ Europe sa svojim modernim logističkim centrom u Banjaluci krajem 2019. godine, izjavio je Slađan Cvijanović, direktor kompanije SiM Impex.

- Kao dio LKQ Corporation ponosni smo na projekte, kakav je ovaj u Holandiji. Posebno nas raduje vijest o potpunoj realizaciji ovog projekta u uslovima kakve je nametnula pandemija COVID-19. Nama u SiM Impex-u i našim kupcima ona predstavlja još jedan pozitivan signal i motiviše nas da budemo još bliži, brži i bolji, s vjerom da smo na dobrom putu. Razvojem ovakvih centara širom Evrope, LKQ želi biti pristupačan svojim kupcima u svakom njenom dijelu - zaključio je Cvijanović.

Arhitektura nove zgrade u Roterdamu

Arhitekte kompanije Heembouw kreirali su jedinstveni dizajn za novu zgradu, koji uključuje pristup glavnom ulazu preko pasarele do kancelarija, soba za sastanke, menze i svlačionica.

Očekuje se da će logistički raspored, koji takođe provodi TGW Systems, biti završen u drugom kvartalu 2021. godine, nakon čega će LKQ Fource ući u fazu testiranja. Do kraja ove godine, LKQ Fource će početi sa korišćenjem transportnog sistema i novog softvera. Od tada će se aktivnosti u postojećim distributivnim centrima postepeno prenijeti na CDC i on će biti potpuno u funkciji do 2023. godine.

Kao dio LKQ-ovog plana održivosti, krov zgrade biće u potpunosti opremljen fotonaponskim pločama, što će zgradu učiniti potpuno energetski samostalnom. Dijelom zbog ovoga, distributivni centar je primio certifikat BREEAM Excellent. Veliki broj prozora u zgradi pruža obilje dnevnog svjetla, stvarajući ugodno radno okruženje. Pored toga, zgrada uopšte ne koristi plin i pruža dovoljnu infrastrukturu za punjenje električnih vozila.

LKQ nadgleda emisije CO2 u svojim poslovnim aktivnostima, uključujući distributivne centre, zgrade, podružnice, proizvode i vozni park za isporuke kako bi osigurao stalni napredak u prelasku na ugljično neutralnu ekonomiju i održivost za budući rast.

LKQ Europe

LKQ Europe sa sjedištem u Cugu, Švajcarska, podružnica LKQ korporacije, vodeći je distributer za tržište zamjenskih automobilskih dijelova, komercijalnih kombi vozila i industrijskih vozila u Evropi. Zapošljava oko 27.000 ljudi u preko 20 evropskih zemalja s mrežom od 1.000 poslovnica i prihodom preko 5,2 mlrd EUR u 2019. godini. Organizacija snabdijeva oko 100.000 nezavisnih radionica u više od 20 država.

Grupu predstavljaju Euro Car Parts, Fource, RHIAG Group, Elit, Auto Kelly, STAHLGRUBER Group, Sim Impex, kao i Atracco, kompanija specijalizovana za recikliranje. LKQ takođe posjeduje i manji udio u kompaniji Mekonomen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.