NavMenu

Uskoro izgradnja 81 stambenog objekta za raseljene osobe - U FBiH potpisan sporazum sa 23 općine

Izvor: Klix Utorak, 09.02.2021. 09:11
Komentari
Podeli

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Sporazum o saradnji na provođenju projekta stambenog zbrinjavanja u okviru regionalnog projekta obnove i izgradnje 81 individualnog stambenog objekta za raseljene osobe i povratnike u BiH potpisan je juče u Sarajevu.

Sporazum je potpisao Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, sa 23 načelnika općina u BiH. Ramić je istakao da je ukupna vrijednost projekta bila 1,2 mlrd KM.

- Do sada je izdvojeno oko 570 mil KM, a BiH je dobila oko 130 mil KM. Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu plan je da se tokom programa riješi 3.200 stambenih jedinica za ugrožene kategorije, izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada smo završili 1.800 stambenih jedinica od kojih je 1.268 kuća i 532 stana - kazao je Ramić.

Najznačajniji donatori projekta su Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, Švajcarska, Italija, Danska, Turska itd.

- Plan implementacije za Federaciju BiH jeste da do kraja projekta u junu 2022. godine završimo još 472 stambene jedinice. U okviru Podprojekta BiH 5 planirana je izgradnja 115 stambenih objekata. Prva faza podrazumjeva izgradnju 81, a druga 34 stambena objekta u 28 općina. Danas smo potpisali sporazume sa 23 općine, vrijednost ugovora je 3.326.000 KM - dodao je Ramić.

Najveći broj objekata izgradit će se u Glamoču, a riječ je o 16 stambenih jedinica, zatim osam u Sanskom Mostu, šest u Mostaru, Bihaću itd.

- Ukupno će se izgraditi 81 objekat za povratnike iz Srbije i Hrvatske. Projekat je kompliciran s obzirom da će biti potrebna dokumentacija iz ovih zemalja koja potvrđuje da aplikanti nisu riješili stambeno pitanjene na njihovoj teriroriji - rekao je Ramić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.