NavMenu

U Srebrenici više otvorenih nego zatvorenih radnji - Prekinut trend smanjenja broja malih biznisa

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 08.02.2021. 14:01
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Jan Faukner/shutterstock.com)Ilustracija
Višegodišnja tendencija zatvranja, gašenja i smanjenja broja zanatskih i drugih radnji u Srebrenici prekinuta je u 2020. godini, u kojoj je otvoreno 20, a prestalo sa radom 19 subjekata male privrede, pokazuju podaci opštinskog Odjeljenja za privredu i razvoj.

Neobično je i neočekivano, ali pozitivno i pohvalno, da je baš u godini epidemije virusa korona, kada je svugdje došlo do zatvaranja mnogih firmi i radnji i smanjenja broja zaposlenih, u Srebrenici prekinuta dvodecenijska praksa smanjenja broja malih biznisa, odnosno zanatskih i drugih radnji.

Prema podacima opštinskog Odjeljenja za privredu i razvoj, na srebreničkom području je na kraju 2020. godine aktivno ukupno 89 preduzetnika ili jedan više u odnosu na prethodnu godinu.

Iz ovog odjeljenja saopšteni su podaci koji ilustruju tendenciju smanjenja broja subjekata male privrede u posljednjih nekoliko godina, koja je prošle godine zaustavljena.

U 2016. godini prijavljeno je 29, a odjavljeno 40 radnji, 2017. otvorena su 23, a odjavljeno je 27 subjekata male privrede, dok su 2018. pokrenuta 22 mala biznisa, a za jedan više ih je prekinulo rad.

U 2019. godini bilo je za pet manje novoregistrovanih od broja odjavljenih djelatnosti.

Prošle godine, kako je rečeno Srni u resornom odjeljenju, taj trend je zaustavljen i očekuje se da će se zaustaviti odseljavanje i smanjenje broja stanovnika u ovom mjestu, a time i zatvaranje i prekidanje rad raznih zanatskih, trgovačkih, ugostiteljskih i drugih radnji.

Načelnik Odjeljenja za privredu u srebreničkoj opštini Cvijetin Maksimović rekao je Srni da je, u okviru više projekata, malim i srednjim preduzećima i zanatsko-preduzetničkim djelatnostima u ovoj lokalnoj zajednici lani pružena podrška od ukupno 150.000 KM, dok je za podršku poljoprivrednicima opština izdvojila 50.000 KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.