NavMenu

IBM najavljuje brže kvantne računare za 100 puta

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 08.02.2021. 09:42
Komentari
Podeli

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Kompanija IBM najavila je kako očekuje da se, u dogledno vrijeme, brzina kvantnih računara uveća za čak 100 puta.

Oni su predstavili poboljšan softver za kvantno računanje, a planiraju da u naredne dvije godine naprave i aplikacije koje bi, zahvaljujući kvantnim računarima, mogle da riješe probleme u vezi sa vještačkom inteligencijom, ili da vrše složene finansijske proračune.

Veći dio softvera biće napravljen koristeći "open-sors" tehnologiju, zahvaljujući kojoj bilo ko može da pomogne poboljšanju tehnologije kvantnih računara, a kako IBM navodi u saopštenju, oni se upravo i oslanjaju na pomoć svih koji žele da doprinesu da do "stostrukog ubrzanja što prije dođe".

Ovo je samo dio napora koji velike kompanije ulažu kako bi približili "običnim ljudima" načine na koji funkcionišu kvantni računari i kvantna tehnologija uopšte, s obzirom na to da čitava priča nije dovoljno razvijena i da je prilično teško iskoristiti kvantne računare za izvršavanje svakodnevnih proračuna.

Softverska ubrzanja koja se očekuju, mogu značiti da se zadaci za koje je danas potrebno nekoliko mjeseci, zapravo urade za nekoliko sati, što bi kvantne računare dosta približilo klasičnim kada je u pitanju svakodnevna upotrebljivost (naravno, uz mnogo veće mogućnosti).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.