NavMenu

U Sarajevu pokrenuta inicijativa da se naknada za regres preusmjeri za turistički vaučer

Izvor: Klix Ponedjeljak, 08.02.2021. 08:41
Komentari
Podeli

Sarajevo (Foto: dotshock/shutterstock.com)Sarajevo
Turistički sektor najteže je pogođen pandemijom koronavirusa, a nezavisna zastupnica u Kantonu Sarajevo Admela Hodžić predložila je inicijativu kako pomoći tom sektoru.

Predloženo je da u instiucijama Kantona Sarajevo, u kojima postoji obaveza za plaćanje regresa, ono za ovu budžetsku godinu izvrši u vidu turističkih vaučera.

Inicijativa precizira se da se ovim obuhvate svi uposlenici, izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija, imenovana lica, državni službenici i namještenici organa državne službe u KS, odnosno svima koji primaju plaće iz Budžeta Kantona Sarajevo ili rade u institucijama KS u kojima je osnivač u cijelosti ili djelimično KS.

- Turističke vaučere na kojima treba biti naznačeno da su za pomoć turizmu dodijeliti poslovnim subjektima koji se bave pružanjem ugostiteljskih ili drugih turističkih usluga ili obavljaju s turizmom neposredno povezane djelatnosti u Kantonu Sarajevo, odnosno koji se vode kao obavezni članovi u evidenciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Vaučere dodjeljivati na način, jedan turistički vaučer za jedan regres uposlenika KS - uplatiti za jednog radnika u turizmu i sredstva isključivo utrošiti u te svrhe - navodi se u inicijativi.

Da to nisu zanemariva sredstva najbolje govori podatak da je u 2020. godini regres isplaćen za oko 14.000 budžetskih korisnika, u iznosu od 460 KM, što je ukupno 6,4 mil KM.

- Neophodno je u ovakvim situcijama potaknuti osjećaj solidarnosti, pokrenuti socijalne dijaloge s radnicima javnog sektora, napraviti propagandni materijal dostupan svim medijima a sve u cilju podizanja svijesti da je ustvari ovakva vrsta programa kojima bismo štedjeli i dio svojih sredstava kao što je naknada za regres preusmjerili za plaće u privredi koja svojim poslovnim aktivnostima puni budžet iz kojeg radnici javnog sektora primaju plaću - navodi se u obrazloženju iniciajtive zastupnice Hodžić.

Turističke vaučere s promjenjivim uspjehom prošle pandemijske godine implementirale su vlasti u RS, a kao ideju od koje je odustalo imali su i u Vladi Federacije BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.