NavMenu

Robot Sofija kreće u masovnu proizvodnju i prodaju ove godine

Izvor: Wiso.rs Ponedjeljak, 08.02.2021. 08:50
Komentari
Podeli
Kada je robot Sofija debitovala 2016-te, bila je jedina svoje vrste. Imala je izuzetno životan izgled i ponašanje za jednog robota, a njena sposobnost da interaguje sa ljudima nije bila nalik ničemu što je većina ikada vidjela u jednoj mašini.

Od tada, Sofija je držala govore publici širom svijeta (na više jezika), davala intervjue u bezbrojnim TV emisijama, pa je čak ponjela i zvanje građanke Ujedinjenih Nacija (kao prvo ne-ljudsko biće).

Danas, ona je bez svake sumnje najčuveniji robot na svijetu, ali neće biti unikatna još zadugo. Njen tvorac, kompanija Hanson Robotics, najavljuje planove da započne masovnu proizvodnju robota Sofije ove godine – tako da bi ona mogla da pomogne da svijet izađe na kraj sa pandemijom.

Šta je društveni robot?

Roboti su obično dizajnirani za jednu svrhu – neki kuvaju ili čiste, drugi obavljaju hirurške operacije na mozgu. Sofija je ono što je poznato kao društveni robot, što znači da je bila dizajnirana specifično da bi interagovala sa ljudima.

Društveni roboti imaju mnogo potencijalnih primjena, uključujući neke koje već susrećemo u realnom svijetu.

Društveni robot po imenu Milo pomaže djeci sa autizmom da prepoznaju i izraze svoje emocije, a djeca oboljela od raka pronalaze utjehu interagujući sa robotom patkom (koju je razvio Aflac).

Još jedan društveni robot dizajniran da izgleda kao životinja – PARO foka – pravi društvo starijima sa demencijom. Polu-humanoid društveni robot Peper dočekuje i asistira korisnicima u bankama, kancelarijama i restoranima.

Premda su se društveni roboti događali i prije 2020-te, izgleda da pandemija ubrzava njihovo usvajanje, kako svijet traži načine da ostane društven u eri društvenog distanciranja.

Hyundai je, na primjer, upravo najavio planove da implementira društvenog robota u prodavnici u Južnoj Koreji koji će biti u mogućnosti da asistira kupcima umjesto ljudskog osoblja (takođe će detektovati koji kupci ne nose masku, a zatim od njih zatražiti da je stave).


Neke grupe visokih rizika, kao što su stanovnici domova za brigu o starijim licima, takođe su spremne da usvoje društvene robote kako bi se izborili sa usamljenošću tokom pandemije.

- Budući da sada ne možemo imati interakciju sa ljudima, svakako je to mnogo bolje nego ništa - izjavila je Kejt Darling, etičarka robota pri MIT.

Robot Sofija dolazi u pomoć

Imajući u vidu trenutnu klimu, Hanson Robotics smatra da je sada savršeni trenutak da se robot Sofija učini dostupnim masama.

- Svijetu usred COVID-19 će biti potrebno sve više automatizacije kako bi se održala bezbjednost ljudi - rekao je CEO Dejvid Henson za Rojters.

- Društveni roboti poput mene mogu voditi brigu o bolesnima ili starijima. Ja mogu pomoći u komunikaciji, davati terapiju i pružiti društvenu stimulaciju, čak i u teškim situacijama - dodala je robot Sofija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.