NavMenu

Orbico grupa ulazi na tržište Jermenije

Izvor: biznisinfo.ba Subota, 06.02.2021. 09:08
Komentari
Podeli
Branko Roglić (Foto: YouTube/Screenshot)Branko Roglić
Vodeći distributer velikog broja globalno zastupljenih robnih marki širokog asortimana Orbico otvoriće uskoro novo tržište. Grupacija koja posluje i u BiH otvara kompaniju u Jermeniji, prenosi BiznisInfo.

Čim se smiri pandemija Orbico će otvoriti tržište Jermenije koja će biti 21. država u kojoj će Orbico grupa imati svoju kompaniju. Prema riječima vlasnika Branka Roglića do saradnje je došlo na inicijativu kompanije Hayasy Group.

- Hayasy Group je veliki proizvođač sokova, vina, jakih alkoholnih pića, konzerviranog voća i povrća, zaštitnih sredstava , dezinficijensa, a ima u svom vlasništvu i veliku građevinsku kompaniju. Veliki je odnosno jedan od najvećih izvoznika s tog područja. Izvozi u države nastale na području nekadašnjeg Sovjetskog saveza ali i u SAD i u Europu. Čim se ostvare uvjeti predsjednik uprave Orbico grupe Jure Tršan i ja ćemo otputovati u Armeniju kako bi potpisali ugovore. Osim što ćemo otvoriti to tržište za proizvode koje distribuiramo mi ćemo preuzeti distribuciju proizvoda Hayasy Group. Tržište Armenije je važno i iz šireg aspekta jer to tržište otvara mogućnost suradnje i s okolnim zemljama koje ukupno imaju oko 100 miliona stanovnika. To je prva stepenica u pozicioniranju na tom velikom tržištu - pojasnio je Roglić za Jutarnji list.

Rast i u prošloj godini

Orbico grupa je prošlu godinu završila s prihodom većim od 2,4 mlrd EUR. U Orbicu je trenutno zaposleno preko 8.500 radnika.


- Ostvarili smo rast u odnosu na godinu prije kada smo imali 2,38 milijardi eura prihoda. Ne možemo ipak reći da pandemija nije donekle utjecala na naše prihod, ali smo zadovoljni. Nismo ostvarili planirani rast, ali smo s obzirom na situaciju prošli iznad očekivanja. Za naš razvoj i važno nam je da smo rasli i u prošloj godini - pojašnjava Roglić .

Ova 2021. godina protećiće u integraciji odnosno spajanju kompanija unutar Orbico grupe. U ovom trenutku Orbico grupa ima 47 kompanija u 20 zemlja, a kraj godine bi trebao biti takav da u svakoj državi imaju samo po jednu.

- Izuzetak će možda biti Hrvatska u kojoj je moguće da Orvas i Croatia baterije ne budu integrirane dok će Orbico Beauty biti integriran do juna. Te dvije tvrtke ostvaruju po tri-četiri milijuna eura prihoda, tako da to nije toliko značajan prihod u odnosu na čitavu Orbico grupu - kazao je, između ostalog, Roglić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.