Izvor: eKapija | Utorak, 25.05.2010.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uspješan nastup bh. firmi na Sajmu SEE AutoCompo Net 2010. u Kragujevcu

(Foto: b)

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH-BHEPA i Sektora za metalni i elektro sektor Industrije BIH u VTK BIH trinaest bh. firmi u oblasti proizvodnje auto dijelova i komponenti učestvovalo je na Međunarodnom sajmu proizvođača auto komponenti Jugoistočne Evrope u Kragujevcu.

Nastup bh. firmi u cjelini je bio impresivan zbog interesovanja velikih proizvođača automobila (VW, FIAT, CITROEN, MG i dr.) za nove dobavljače gdje su prepoznali u našem nastupu veliki potencijal za angažiranje u kooperaciji. Tako je jedan broj firmi u sklopu akcije "Upoznaj kupca" imao direktne razgovore sa MG, gdje su predstavnici ovog proizvođača najavili i dolazak u BiH i direktno upoznavanje sa proizvodnjom i tehnološkim mogućnostima.

Upriličen je i susret s predstavnicima proizvođača Fiat, koji ovih dana zvanično ulazi u Projekat proizvodnje automobila u Kragujevcu. Dogovoreno je da se na osnovu kriterija koji zahtjevaju u Fiatu, predlože potencijalni proizvođači iz BiH.

Na okruglom stolu "Dostizanje najbolje prakse u podršci automobilske industrije Zapadnog Balkana" u kojem je učestvovao i predstavnik Vanjskotrgovinske komore BiH Midhat Čehajić, naglašena je potreba zajedničkog nastupa i maksimalnog korištenja svih raspoloživih potencijala u regionu, kako međusobno tako i na drugim tržištima.

Osim spomenutog, održan je i skup u organizaciji PK Srbije - Biro za regionalnu saradnju "Regionalna saradnja u sektoru autoindustrije i primjena CEFTA 2006." na kojem su učestvovali predstavnici komora: Slovenije, BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije, s tim da Sporazum obuhvata još i zemlje: Crne Gore, Modavije i Unmik/Kosovo, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Nakon veoma konstruktivne diskusije, u kome su učestvovali svi prisutni, i niza prijedloga donošeni su slijedeći zakjučci:

  • Na osnovu analize položaja proizvođača auto dijelova i pribora za vozila u Srbiji, može se konstatirati da je poslovna saradnja sa proizvođačima iz Regiona nedovoljna, u prvom redu kada se radi o uvozu auto komponenti i da se nedovoljno koristi prednosti CEFTA sporazuma, prvenstveno primjena dijagonalne kumulacije porekla,
  • U okviru međusobne saradnje klastera i proizvođača autokomponenti na nivou Regiona sagledati mogućnost definiranja i realizacije zajedničkih projekata, uz korištenje finansijskih sredstava evropskih fondova,
  • Organizirati susret proizvođača vozila i dobavljača dijelova i komponenti iz Regiona i zajednički definirati godišnje potrebe,
  • U cilju inteziviranja privredna saradnje u sektoru proizvodnje auto dijelova i pribora za vozila na nivou Regiona potrebno je organizovati okrugli stol svih zainteresovanih proizvođača na kojem bi se definirale mogućnosti međusobne poslovne saradnje i dosljedna primjena prednosti CEFTA sporazuma. Prijedlog je da se isti održi na ZEPSU-Intermetal u Zenici, oktobar 2010.godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.