NavMenu

Pri kraju čišćenje kanalske mreže u Srpcu i Kozarskoj Dubici - Oko 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta biće bezbijedno

Izvor: RTRS Subota, 06.02.2021. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dragi52 /Shutterstock)Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je ministarstvo koje predvodi izdvojilo 3,5 mil KM za čišćenje više od 240 kilometara primarne i sekundarne kanalske mreže na području Srpca i Kozarske Dubice.

Pašalić je, prilikom današnje posjete Srpcu i obilaska kanalske mreže čije je čišćenje u toku, istakao da su radovi dio programa čišćenja kanalske mreže u Republici Srpskoj.

- Trenutno radimo u Srpcu i Kozarskoj Dubici, gdje je završeno oko 90% predviđenih radova i očišćeno više od 80 kilometara primarnih i sekundarnih kanala u Srpcu i oko 160 kilometara kanala u Kozarskoj Dubici - rekao je Pašalić Srni.

On je podsjetio da su neki od kanala posljednji put čišćeni 1977. godine, što dovoljno govori o tome koliko je mreža bila zapuštena.

- Kada se kanali očiste, Vode Srpske i lokalne zajednice će nastaviti da ih kose i održavaju. Ono što nama preostaje jeste još jedno košenje u maju - napomenuo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, čišćenjem kanala osigurava se oko 8.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.


- U ravničarskim područjima kao što je Dubička ravan ili područje Srpca, imamo često situaciju da nam u proljeće podzemne vode plave poljoprivredne usjeve i nastaju štete. Čišćenjem kanala obezbijeđujemo brzu evakuaciju vode putem pumpnih stanica u Savu i Vrbas ovdje u Srpcu, a u Kozarskoj Dubici u Unu - rekao je Pašalić.

On je naveo da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastaviti program čišćenja u Gradišci, Brodu, Šamcu i drugim lokalnim zajednicama u kojima je to potrebno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.