NavMenu

KCUS prvi u regiji instalira najnoviji brahiterapijski uređaj Bravos

Izvor: startbih.ba Petak, 05.02.2021. 09:33
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com)
Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) nabavio je, za potrebe Klinike za onkologiju KCUS, najsavremeniji brahiterapijski aparat najnovije generacije Bravos.

- Klinika za onkologiju biće prva u regiji, u kojoj će biti instaliran taj savremeni aparat. Prilagodba prostora je u toku - navode iz KCUS-a.

Brahiterapijski uređaj, koji se trenutno nalazi na Klinici za onkologiju, instaliran je od 2006. godine. Za period od 14 godina oko 7.700 pacijentica je trebalo uslugu brahiterapije.

Brahiterapija je oblik radioterapije kojom se radioaktivni izvor uvodi u tumor ili neposrednu blizinu tumora. Smatra se optimalnim konformalnim oblikom radioterapije jer se tom tehnikom može djelovati odgovarajućom dozom na tumorsko tkivo, a istovremeno poštedjeti zdravo tkivo i postići maksimalni terapijski učinak.

Primjenom brahiterapije kao metode kojom se može primijeniti veća doza na tumor od radioterapije vanjskim snopom, postiže se bolji odgovor na terapiju, pa je i bolja prognoza. Takav oblik liječenja je svjetski standard u liječenju malignih bolesti.

Primjenjuje se kod karcinoma dojke, karcinoma vagine, karcinoma grlića materice, karcinoma endometrija, karcinoma vulve, tumora glave i vrata, karcinoma pluća, karcinoma jednjaka, te kod sarkoma mekih tkiva.

Aparat sa novim 3D sistemom za planiranje je povezan u potpunosti sa postojećim onkološkim informacionim sistemom ARIA (OIS) i sistemom za planiranje i liječenje pacijenata u eksternoj radioterapiji.

Po riječima šefa Klinike za onkologiju Semira Bešlije brahiterapijski uređaj Bravos posjeduje veći broj kanala što u budućnosti omogućuje i planiranje brahiterapijskog tretmana i liječenja pacijenata i drugih lokalizacija osim ginekoloških.

- Aparat posjeduje dodatak koji, uz pomoć kamere, vrši bržu i precizniju kontrolu kvaliteta odnosno pozicije izvora u svakom trenutku tretmana što povećava sigurnost pacijenta. Jedini smo Odjel radijacijske onkologije u Federaciji BiH koji posjeduje opremu za napredne tehnike i uspješno implementira nove radioterapijske tehnike - IMRT, VMAT, SRS kod odrasle i pedijatrijske populacije. Na odjelu radijacijskeonkologije Klinike za onkologiju KCUS tretiraju se pacijentice s ginekološkim karcinomima iz cijele FBiH i, osim brahiterapijskog odjela u Mostaru, jedina smo Klinika u FBiH koja provodi brahiterapijski tretman - rekao je Bešlija.

Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović istakla je da je nabavka novog brahiterapijskog aparata sa 3D softverom za planiranje brahiterapijskog tretmana u kombinaciji sa postojećim 4D CT simulatorom veliki napredak za budućnost radioterapije.

- KCUS je, unazad nekoliko godina, postao dominantna ustanova za provođenje svih savremenih radioterapijskih tehnika. Svi radioterapijski aparati su zanovljeni, u posljednjih pet godina. Nabavkom novog brahiterapijskog aparata zatvaramo taj krug, čime stajemo uz bok najboljim radioterapijskim centrima. U danu kad obilježavamo Svjetski dan borbe protiv raka, želim obavijestiti građane da smo zanovili sve urađaje na Klinici za onkologiju. To značajno poboljšava kvalitet usluge, ali i osigurava bolju prognozu liječenja te poboljšava kvalitet života tretiranih bolesnika - rekla je prof. dr Izetbegović, saopćeno je iz KCUS-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.