NavMenu

Prihodi UIO manji za 757 mil KM u 2020. - Ovogodišnju situaciju uslovljava neizvjesnost i strah potrošača

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.02.2021. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Prihodi koje prikuplja UIO u prošloj godini, u odnosu na 2019. godinu, manji su za 757 mil KM ili 9,48%, što je svakako posljedica pandemije, a tek na prihodima u martu vidjeće se kakva će biti kretanja i šta se može očekivati od prihoda u ovoj godini.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ova institucija je tokom 2020. godine prikupila sedam milijardi i 229 mil KM, a od svih prihoda najviše je prikupljeno po osnovu PDV-a i to pet milijardi i osam miliona maraka, dok je po osnovu akciza prikupljeno 1,234 mlrd KM, a od putarina na naftu i naftne derivate 584 mil KM.

Padanje prihoda koje prikuplja UIO nastavljeno je i u januaru ove godine, kada su oni iznosili 556 mil KM i za 54 mil KM su manji u odnosu na januar 2020. godine, kada su iznosili 610 mil KM.

U 2021. godini i dalje je registrovan pad vrijednosti uvoza robe i to za 5,5% u odnosu na januar 2020. godine, ali, kako kažu u UIO, ono što ohrabruje je činjenica da je u januaru 2021. godine izvoz robe iz BiH u inostranstvo porastao i veći je za 1,3% u odnosu na januar 2020. godine.

- U 2020. godini UIO je u prva dva mjeseca bilježio rast prihoda, ali je od marta 2020. godine evidentiran pad prihoda od indirektnih poreza. To je bilo sasvim očekivano, jer smo prošle godine u martu i aprilu imali veliki broj poreskih obveznika koji su bili potpuno zatvoreni i nisu obavljali svoju djelatnost, a narednih mjeseci radili su smanjenim kapacitetom - rekao je za Nezavisne Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za informisanje UIO.

On ističe da je u toku 2020. godine došlo do pada uvoza robe u BiH u iznosu od 13,4%, što je veliki pad i logično je da je naplaćeno manje indirektnih poreza prilikom uvoza te da se u ovom trenutku ne mogu davati bilo kakve prognoze kada je riječ o prihodima u 2021. godini, jer će to zavisiti od epidemiološke situacije u BiH i EU te mjera koje će se sprovoditi.

I ekonomisti u BiH ističu da je vrlo teško davati prognoze za ovu godinu s obzirom na to da će na visinu prikupljenih prihoda uticati mnoge stvari u BiH i Evropi, prije svega nivo potrošnje u BiH, koji je smanjen u većini zemalja zbog virusa korona, ali i određeni strah potrošača koji troše samo na ono što moraju, čekajući neka bolja vremena.


Saša Stevanović, ekonomista, rekao je za Nezavisne da je pad prihoda od PDV-a pokazatelj ekonomske aktivnosti u prethodnoj godini te da je interesantno posmatrati entitetske pokazatelje pada prihoda od PDV-a, ali i pokazatelje iz okruženja, naročito Srbije.

- Mjere kojima su donosioci ekonomskih odluka stimulisali unutrašnju tražnju i nivo neizvjesnosti u sistemu pokazatelj su veličine prihoda od PDV-a. Treba očekivati veći prihod od PDV-a u odnosu na 2020. godinu. Već u martu ćemo imati prvi test, jer je tada počeo poremećaj u ekonomskom smislu. Neko iskustvo nas uči da ekonomisti predviđaju veći pad nego što jeste, a sporiji oporavak nego što će se desiti. Oprez je potreban, ali je strah suvišan prilikom ekonomskog odlučivanja - rekao je Stevanović dodajući da otvorenost ekonomije i unutrašnja tražnja najviše diktiraju prihode od PDV-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.