NavMenu

Sjeverna Makedonija pomaže firme beskamatnim kreditima za plate umjesto subvencija

Izvor: Tanjug Petak, 05.02.2021. 07:54
Komentari
Podeli
Skoplje (Foto: Milica Stevuljević)Skoplje
Vlada Sjeverne Makedonije predviđa petim korona paketom podrške više od 50 mil EUR pomoći za kompanije i građane, ali više neće davati subvencije za isplatu minimalnih zarada već će kompanijama za te namjene ponuditi beskamatne kredite.

Ova promjena, koju je prvo najavio zamjenik premijera Fatmur Bitići a preksinoć potvrdio zamjenik ministra finansija Dimitar Kovačevski gostujući u jednoj TV emisiji, naišla je na nezadovoljstvo kompanija, odnosno poslodavaca, prenosi portal Faktor.mk.

Kovačevski je izjavio da su prethodni paketi mjera imali za cilj nadoknađivanje gubitaka kompanija i pružanje podrške za opstanak preduzeća u vrijeme najžešćeg udara krize, a peti paket, koji još nije finalizovan, više treba da podstakne revitalizaciju i oporavak ekonomije.

- Kompanije koje budu imale problema sa isplatom zarada moći će da se prijave Razvojnoj banci da dobiju beskamatni zajam, a one koje budu pokazale rast, prema kriterijumima koji će biti definisani, moći će da dobiju i komponentu granta u okviru zajma - objasnio je on.

Poslanica Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) izjavila je na konferenciji za novinare da je u okviru kreditne linije Kovid 3 odobreno 2.009 zahtjeva za beskamatne kredite u vrijednosti od 23 mil EUR.

- Preko Razvojne banke odobreno je novih 733 kreditnih zahteva iz treće beskamatne kreditne linije sa komponentom granta, koja se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Do sada je odobreno ukupno 2.009 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 23 mil EUR - navela je ona, a prenosi agencija Makfaks.

Dodala je da kompanije kojima su odobreni beskamatni zajmovi zapošljavaju ukupno 15.197 ljudi.

Ovom kreditnom linijom se podržavaju 1.123 male kompanije, 741 mikro-preduzeća, 106 samostalnih preduzetnika, a 39 zajmova je odobreno zanatlijama, rekla je Georgievska.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.