NavMenu

Uspostavljen informacioni sistem za upravljanja otpadom u Federaciji BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.02.2021. 14:43
Komentari
Podeli

Informacioni sistem upravljanja otpadom Federacije BiH pušten je u operativnu upotrebu 1. januara 2021. godine, saopćeno iz Fonda za zaštitu okoliša.

Donošenjem Uredbe o informacionom sistemu upravljanja otpadom u Službenom listu FBiH koja je stupila na snagu 13. decembra 2018. godine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je stvorilo zakonski osnov za pripremu i kreiranje Informacionog sistema upravljanja otpadom.

Fond za zaštitu okoliša FBiH je sa UNDP-om kao partnerom pokrenuo realizaciju pripreme i izgradnje Informacionog sistema upravljanja otpadom krajem 2019, a sve kao dio većeg projekta pod nazivom Urban LED. Odabrani konzorcij kompanija Eurobit Sarajevo i JLZ Sarajevo su 15 mjeseci radili na projektovanju Informacionog sistema sa svim njegovim komponentama, da bi on bio završen i predat na upravljanje Fondu za zaštitu okoliša FBiH u decembru 2020. godine.

Prema Uredbi o informacionom sistemu upravljanja otpadom obveznici izvještavanja, tj. obveznici registracije i direktnog unosa podataka u informacioni sistem su subjekti upravljanja otpadom, subjekti koji kao rezultat svoje djelatnosti ili proizvodnog procesa produkuju /imaju otpad, te proizvođači, uvoznici i distributeri proizvoda koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada (ambalaža, električni i elektronskih proizvodi, ulja, baterija i akumulatori, gume i automobili) koji proizvode i/ili uvoze proizvode u BiH

Svi subjekti koji upravljaju otpadom kao i subjekti koji kao rezultat svog radnog i proizvodnog procesa produkuju/imaju otpad, treba da se registruju u Informacioni sistem upravljanja otpadom FBiH i dostave podatke za 2020. godinu najkasnije do 30. juna 2021.

Proizvođači i uvoznici proizvoda koji poslije upotrebe postaju posebne kategorije otpada su dužni registrovati se i dostaviti podatke u informacioni sistem upravljanja otpadom za 2020. najkasnije do 31. marta 2021. godine.

Iz Fonda za zaštitu okoliša napominju da će jedan o preduvjeta učešća na Javnim pozivima za dodjelu sredstava fonda biti i registracija u redovno dostavljanje podataka u informacioni sistem upravljanja otpadom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.06.2024.  |  Industrija, Građevina

Vlada RS podržaće gradnju poslovne zone u Zvorniku

Poslovna zona koja će biti građena na području naselja Branjevo i Pilica nalazi se u strategiji razvoja grada Zvornika, a ove aktivnosti podržali su i Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo, rekao je gradonačelnik Bojan Ivanović. - Želja nam je da na tom lokalitetu napravimo poslovnu zonu s obzirom na to da su stvoreni određeni preduslovi prolaskom gasovoda prema Bijeljini - rekao je Ivanović. On je istakao da je urađena

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.