NavMenu

Maska koja provjerava da li ste bili izloženi koroni

Izvor: Radio 021 Četvrtak, 04.02.2021. 13:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Tumisu)Ilustracija
Istraživači iz UC San Diega razvili su test za COVID-19 koji se može staviti na spoljnu stranu zaštitne maske pri čemu je izložen kapljicama koje mogu sadržavati korona virus.

Taj test može otkriti određenu komponentu korona virusa i pri tome će promijeniti boju kako bi osoba koja nosi masku znala da li je izložena COVID-19.

Ovakav tip maske mogao bi ljudima pokazati u svakom trenutku jesu li izloženi virusu, nakon čega treba da preduzmu potrebne korake kao što su testiranje PCR testom i samoizolacija.

Iako je širom svijeta počela vakcinacija protiv koronavirusa, još uvijek treba biti oprezan, posebno nakon pojave novih sojeva koronavirusa za koje se pokazalo da se i brže šire nego izvorni soj kovida. Stoga se i dalje treba pridržavati preventivnih mjera kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom.

Upravo u tome mogla bi pomoći ova maska koja ne sebi ima test za COVID-19 koja bi osobe u realnom trenutku obavijestila o potencijalnoj izloženosti virusa. Test se nalazi na spoljnoj strani maske i u kapljicama koje dospiju na njega može identifikovat virus. Ako se promijeni boja, znači da je osoba bila izložena koronavirusu.

Test ne može pokazati jeste li zaraženi, nego samo da li ste bili izloženi virusu, a to može biti rano upozorenje na osnovu kog možete preduzeti potrebne mjere, prenosi BGR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.