Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 04.02.2021.| 09:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Isplata premija za mlijeko oko 10. februara - Evo šta propisuje novi Pravilnik o podsticajima za poljoprivredu u RS

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić izjavio je da će oko 10. februara biti isplaćene dvije premije za mlijeko, za čiju isplatu se čeka stupanje na snagu Pravilnika o podsticajima za 2021. godinu.

Pašalić je istakao da je Pravilnik objavljen 2. februara u Službenom glasniku, te da će nakon ove isplate dvije premije, naredna biti isplaćena 1. marta.

Govoreći o Pravilniku o podsticajima, Pašalić je naveo da je Ministarstvo maksimalno izašlo u susret proizvođačima, ali da se nije moglo udovoljiti svim zahtjevima, jer bi za to bio potreban daleko veći agrarni budžet od postojećih 75 mil KM.

- Nismo mogli da se dogovorimo o nekim pitanjima, kao što je regresirani dizel, gdje sa jedne strane imamo stav Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača da se ta mjera ukine i da se ta sredstva, od 5 do 7 mil KM, preusmjere, dok s druge strane imamo udruženja koja nisu dio Saveza, a traže da ta mjera ostane - rekao je Pašalić nakon sastanka sa predstavnicima Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Prema njegovim riječima, kompromisno rješenje bilo je smanjenje iznosa za regresirani dizel umjesto dosadašnjih 60 feninga po litru na 50 feninga po litru.

Pašalić je napomenuo da su definisane određene promjene u obračunu premije za nabavku traktora, gdje se sa većim iznosom podržava nabavka traktora veće snage, te da je podržana nabavka postrojenja za sušenje žita, što ranije nije bilo u podsticajima.

- Izašli smo u susret poljoprivrednicima kod podrške za osiguranje usjeva. Nismo se mogli dogovoriti o podršci lovstvu, jer proizvođači smatraju da je to sportska aktivnost, koju ne treba podržavati iz sredstava podsticaja za poljoprivredu - napomenuo je Pašalić.

Međutim, Pašalić je istakao da je to na neki način aktivnost koja je vezana za zaštitu poljoprivrednih usjeva, jer se kroz ovu vrstu podsticaja nabavljaju plašilice.

- Zbog toga ne možemo da tu mjeru eliminišemo, ali možemo da je naredne godine prebacimo na sredstava namijenjena šumarstvu - rekao je Pašalić.

On je istakao da postoji potpuna saglasnost kad je u pitanju uvođenje zaštitnih mjera za proizvodnju mesa, ali i da se te mjere mogu staviti van snage ukoliko se procijeni da bi moglo doći do poskupljenja mesa na tržištu.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Stojan Marinković rekao je da su opravdane mjere zaštite domaće proizvodnje koje se odnose na svinjsko i goveđe meso.

- Apsolutno su netačne insinuacije da će doći do drastičnog povećanja cijena mesa na tržištu, a nadležni inspekcijski organi treba da reaguju ukoliko bi neko pokušao da podigne cijenu i marketima i mesnicama - naglasio je Marinković.

On je objasnio da su proizvođači ovu mjeru tražili na period od dvije godine uz mogućnost produženja na još dvije godine, jer je to vrijeme za koje se biološki može podići proizvodnja.

- Zahvaljujemo srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što je podržao naš zahtjev, posebno što je naveo činjenicu da taj zahtjev ima utemeljenje u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da je to praksa evropskih partnera, koji su u prethodnom periodu zbog poremećaja na tržištu izazvanog pandemijom uvodili zaštitne mjere s ciljem zaštite svoje proizvodnje - rekao je Marinković.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Brane Mastalo rekao je da je ova kategorija poljoprivrednih proizvođača zadovoljna Pravilnikom o podsticajima, jer je uvaženo dosta njihovih zahtjeva.

Predsjednik udruženja voćara Dragoja Dojčinović istakao je da se zaštitne mjere uvedu za sve poljoprivredne grane, a ne samo za proizvodnju mesa.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE