NavMenu

Belgolštin - Nova rasa goveda sa odličnom mliječnošću

Izvor: Agroklub Četvrtak, 04.02.2021. 08:00
Komentari
Podeli
Holštajn (Foto: Aleksandra Kekić)Holštajn
U Bjelorusiji je registrovana nova rasa goveda koju su nazvali Belgolštin.

- Potencijal njene produktivnosti je na nivou 12 tona mlijeka po životinji i sadrži 3,6% mliječne masti i 3,2% bjelančevina - rekao je Vladimir Gusakov, predsjednik Nacionalne akademije nauka na konferenciji na kojoj je predstavljena, prenosi farmer.pl.

U toj je zemlji očekivana mliječnost po kravi ove rase dvostruko veća od prosječne, a ona je u 2019. iznosila 5.043 kilograma. Prošle godine poljoprivredna gazdinstva u toj državi proizvela nešto više od 7,5 miliona tona mlijeka što je povećanje za 5,6% u odnosu na godinu ranije kada je proizvedeno nešto više od 7,1 miliona tona.

Belgolštin je stvorena na osnovi holštajna, a trebalo bi da osigura veće proizvodne rezultate uz bolje prilagođavanje uslovima lokalnog uzgoja.

Uzgojni rad na njenom genetskom potencijalu je trajao više od 20 godina. Ali, stručnjaci naglašavaju i primjenu mjera koje će povećati efikasnost beloruskih krava što uključuje kvalitetniju hranu i primjenu savremenih tehnologija.

Dakle, rasa je stvorena na bazi holštajnskog i domaćeg crno-bijelog goveda. Belgolštin govedo može doseći težinu od 600 do 650 kg, a iako je nježnije siluete, njegova veća težina proizlazi iz razvijenijeg gastrointestinalnog trakta.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.