NavMenu

Povrat PDV-a iz inostranstva za firme iz BiH - Novac na koji imamo pravo

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 24.05.2010. 09:10
Komentari
Podeli

Povrat PDV-a iz inostranstva za privrednike koji troškove raznih usluga plaćaju van granica svoje države zakonska je mogućnost zasnovana na direktivama 8. i 13. Evropske unije. Zakon o porezu na dodatnu vrijednost BiH također poznaje institut povrata (refundacije) PDV-a za pravne osobe i određene statusne grupe.

Uslugama povrata PDV-a za pravne osobe-firme iz Bosne i Hercegovine uspješno se bavi firma Imo Junior iz Orašja, članica ugledne švicarske grupacije "Cash Back" koja ima otvorene poslovnice u preko 30 zemalja Evrope i svijeta.

Izvršavajući ekspertsku, logističku, savjetodavnu i operativnu djelatnost povrata PDV-a, koja je istovremeno i pionirska misija na tržištu BiH, firma Imo Junior želi skrenuti pažnju domaćim privrednicima koji ostvaruju troškove u inostranstvu da, prema važećoj regulativi, imaju pravo na povrat PDV-a na usluge koje su platili u inostranstvu.

Cash Back je lider u ovom poslu u Evropi te je njihova najveća korporativna prednost network odnosno mreža kancelarija širom Evrope i svijeta. Zahvaljujući toj mreži, ovaj posao obavljaju profesionalno, brzo i kvalitetno, a uspješnost pozitivno riješenih zahtjeva iznosi 99,5 posto.

"Povrat PDV-a koji se u Evropi ostvaruje već 40 godina odraz je finansijske kulture odnosno finansijske discipline. To je jedna vrsta odnosa prema sredstvima na koje imamo pravo. Naši klijenti su uglavnom firme koje se bave uvozom i izvozom. U zavisnosti od poreznog sistema svake pojedinačne zemlje u Evropskoj uniji, načelno je moguće je ostvariti povrat PDV-a za sve usluge, ali se najčešće povrat ostvaruje za hotelski smještaj, usluge sajmova, rent-a cara, troškove putarine, goriva, kotizacija, obrade i dorade proizvoda i dr.", objašnjava Kičin.

Osnovni uslov za ostvarivanje povrata jeste da se firma nalazi u sistemu PDV-a Bosne i Hercegovine. Kičin naglašava da visoku stopu uspješno riješeniih zahtjeva mogu zahvaliti dobroj saradnji i uvezanim sistemom sa partnerima iz drugih zemalja. Imo Junior poštuje sve standarde i procedure koje je propisao Cash Back, a to su u stvari evropski standardi za ovu oblast.

Prema njegovom mišljenu, veliki broj firmi u Bosni i Hercgeovini je upoznat sa mogućnošću povrata PDV-a iz inostranstva, ali ono što se često zanemaruje jeste dostavljanje zahtjeva u predviđenom roku. Zato je važno istaknuti da je kod većine poreskih uprava EU krajnji rok za podnošenje zahtjeva za povrat PDV-a šest mjeseci po isteku kalendarske godine, tj. krajnji rok za podnošenje zahtjeva za troškove nastale u 2009. godine je 30. juni 2010. godine.

Kako bi se u potpunosti regulirala ova oblast, također je potreban angažman državne vlasti koja će omogućiti privrednicima ostvarenje njihovih prava. Naime, zbog nepotpisanih bilateralnih sporazuma o reciprocitetu povrata PDV-a, privrednici iz naše zemlje nisu u mogućnosti ostvariti povrat PDV-a iz Njemačke, Švicarske, Italije, Turske, Mađarske, Slovenije, odnosno iz zemalja sa kojima najviše sarađuju. Firma Imo Junior pokrenula je inicijativu te pozvala državne institucije zadužene za ovu oblast da se uključe u rješavanje ovog problema.

"Nakon desetak pisama koje smo uputili nadležnim institucijama, tek nedavno smo dobili povratnu informaciju iz Ministarstva finansija i trezora BiH, sa obaviješću da su primili našu inicijativu te je proslijedili na daljnje postupanje. Iako nemamo ohrabrujućih informacija da će uskoro doći do konkretnih pomaka, nadamo se da će naše vlasti uvidjeti važnost potpisivanja ovih sporazuma za našu privredu", poručuje Kičin.

Nermina Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.