NavMenu

Predstavljeni godišnji rezultati Evropske investicione banke - Prioriteti u 2021. mala i srednja preduzeća i digitalizacija

Izvor: eKapija Srijeda, 03.02.2021. 08:40
Komentari
Podeli
(Foto: EIB)
Evropska investiciona banka (EIB) nastaviće i u 2021. da podržava mala i srednja preduzeća, digitalizaciju i zelene inovacije, izjavila je u utorak, 2. februara, Ljiljana Pavlova, nova potpredsjednica banke EU, zadužena za aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Pavlova je na godišnjoj konferenciji EIB Grupacije predstavila rezultate za 2020. godinu za region Zapadnog Balkana, a na konferenciji je predstavljen i novi šef regionalnog predstavništva Alesandro Bragonci (Alessandro Bragonzi).

Potpredsjednica banke EU je podsetila da je tokom 2020. godine 4,2 mlrd EUR bilo upućeno investiranju u mala i srednja preduzeća, a da je fokus bio na finansiranju mikro i startap kompanija, čime je podržano 500.000 radnih mesta.

- Podržali smo zapošljavanje mladih, žensko preduzetništvo, kao i mogućnosti za zapošljavanje socijalno ugroženih grupa. Prioriteti EIB u 2020. godini bile su investicije u inovacije (više od 14 mlrd EUR), životnu sredinu (skoro 17 mlrd EUR), infrastrukturu (više od 14 mlrd) i mala i srednja preduzeća u koja je uloženo više od 30 mlrd EUR - navela je Pavlova na konferenciji.

Kada je reč o investicijama koje se tiču klime, EIB je uložila 2,4 mlrd EUR u adaptaciju na klimatske promjene, 3,9 milijardi u obnovljive izvore energije, 1,1 mlrd EUR je uložena u istraživanja, razvoj i inovacije, 5,7 na energetsku efikasnost, 8,1 na prevoz sa niskom emisijom i 1,8 mlrd EUR u održivo finansiranje u životnu sredinu.

U region Zapadnog Balkana investirano 873 mil EUR

Tokom 2020. godine u region Zapadnog Balkana investirano je 873 mil EUR, što je skoro 50% više nego u 2019. godini, rekla je Pavlova. Kako navodi, od ukupnog iznosa 856 mil EUR je bilo namijenjeno zajmovima i grantovima.

- Najveći dio projekata koje smo potpisali ili odobrili prošle godine su u sektoru saobraćaja, ali su značajni i energetski i zdravstveni sektor, kao i ulaganja u rukovanje otpadnim vodama - rekla je Pavlova.

Podsjetila je da je u maju usvojen finansijski paket od 1,7 mlrd EUR za Zapadni Balkan za uklanjanje posljedica pandemije Kovida-19. Od toga, milijardu evra je već dodijeljeno.

- Trećina naših investicija bila je usmjerena na borbu protiv Kovida-19, a 500 mil EUR na podršku privatnom sektoru.

Podrška koridorima

Kada je reč o infrastrukturnim projektima, Pavlova je rekla da će EIB nastaviti da finansira izgradnju Koridora 10 u Srbiji i Koridora 5C u BiH.

(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
- Naše investicije počele su prije 40 godina kada je građen autoput Bratstva i jedinstva. Prošle godine ulagali smo u vodnu infrastrukturu na Savi i Dunavu u Srbiji - 100 mil EUR a uložen je i 531 mil EUR u koridore u BiH, kao i oporavak puteva u Crnoj Gori - rekla je Pavlova.

Planovi za ovu godinu, kako dodaje, uključuju nastavak ulaganja u rehabilitaciju puteva i putnu bezbijednost, kao i željezničku i vodnu infrastrukturu.

Investicije u zdravstveni sektor

Kada je riječ o zdravstvenom sektoru, Pavlova je navela da je zdravstvo jedan od sektora u koje se najviše investiralo tokom prošle godine, i to 365 mil EUR.

- Bolja bolnička infrastruktura povećala je pripremljenost na kovid-krizu. U Srbiji je uloženo u 20 bolnica, kao i u rekonstrukciju KC Niš i KC Vojvodina. Klinički centar u Beogradu se trenutno radi, a u planu je i Klinički centar Kragujevac. Uloženo je i u zdravstvenu infrastrukturu BiH, gdje je obnovljen KC u Banjaluci, a izgrađena je i nova bolnica u Bijeljini – navodi Pavlova.

Podsjetila je i da je Banka EU odobrila je zajam od 100 mil EUR za BioNTech, njemačku kompaniju koja je napravila prvu vakcinu protiv COVID-19 u saradnji sa firmom Pfizer. Grupacija je finansirala nekoliko vakcina, kao i kompanija koje razvijaju terapije za liječenje i tehnologije za testiranje.


Zelena tranzicija

- Kao klimatska banka EU EIB će podržati zelenu tranziciju u zemljama Zapadnog Blakana, ka održivoj ekonomiji, raznovrsnom i obnovljivom snabdevanju energijom – kaže Pavlova.

Fokus će kako kaže fokus će biti na energetski efikasnim projektima i projektima zaštite životne sredine, kao i na ulaganjima u sisteme otpadnih voda.

Kako je Pavlova navela, 500 mil EUR investirano je u region za rješenje za otpadne vode.

Evropski investicioni fond (EIF)

Evropski investicioni fond (EIF), dio Grupacije EIB za podršku visoko tehnoloških startapova i malih i srednjih preduzeća (MSP) je na Zapadnom Balkanu je od 2010. godine obezbijedio 810 mil EUR, čime je podržao 277.000 radnih mjesta.

U prethodnoj godini, EIF je plasirao 50 mil EUR kredita kao podrška zapošljavanju mladih u Albaniji i pokrajini Kosovo.

EIF je prošle godine u Srbiji obezbijedio zajam od 64 mil EUR malim i srednjim preduzećima (MSP) u okviru programa EU - COSME, namijenjenog efikasnijem finansiranju privatnog sektora.

Kroz isti program u Bosni i Hercegovini plasirano je 12 mil EUR, a EIF je u Sjevernoj Makedoniji u okviru programa u oblasti zapošljavanja i socijalnih inovacija (EaSI), za mikro preduzeća obezbijedio 5 mil EUR.

Pavlova je na kraju konfernecije predstavila Alesandra Bragoncija, novog šefa regionalnog predstavništva EIB. Bragonci je naslijedio Dubravku Negre, čiji je mandat istekao 15. januara ove godine.

- Mislim da se cijeli region suočava sa sličnim izazovima, naročito kada je u pitanju pandemija. Potrebno je ulagati i u infrastrukturu, modernizaciju, ali i borbu protiv zagađenja i generalno klimatskim izazovima. Ulaganja su bitna i za evrointegraciju zemalja u region - istakao je Bragonci.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.