NavMenu

Dragica Ristić, direktorica Privredne komore RS: Kontrolom uvoza zaštititi privredu

Izvor: Glas Srpske Subota, 22.05.2010. 12:44
Komentari
Podeli

Domaću privredu najbolje ćemo zaštiti kada obezbijedimo nadzor nad tržištem i kada uz podršku svih nadležnih organa oformimo akreditovane institucije i laboratorije koje će kontrolisati robu iz uvoza. Rekla je ovo u intervjuu "Glasu Srpske" direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić.

"Uz ovakve institucije moći ćemo da, na osnovu dozvoljenih tehničkih mjera o kontroli kvaliteta, ograničimo uvoz robe koja ne ispunjava potrebne standarde", kazala je Ristić.

Ona je napomenula da je u industrijskoj proizvodnji došlo je do znatnog oporavka, i to u oblasti vađenja ruda metala i proizvodnje osnovnih metala. Značajan rast od 37,2 odsto ostvaren je u oblasti proizvodnje predmeta od kože i obuće, a povećana je i proizvodnja prehrambene robe, pića i papira. Najmanji pomak u prvom kvartalu ostvaren je u tekstilnoj industriji, gdje je proizvodnja za oko 23 odsto smanjena u odnosu na prvi kvartal lani.

Govoreći o sprovođenju mjera za ublažavanje negativnih posljedica ekonomske krize u RS, ona je istakla da je određen broj mjera dao dobre rezultate. Jedna od njih je i formiranje Garantnog fonda, čijim će zaživljavanjem privrednici, između ostalog, dobiti dodatne instrumente obezbjeđenja, koji će im omogućiti lakši pristup kreditnim sredstvima komercijalnih banaka i drugih finansijskih institucija u RS. Međutim, ono na šta privrednici ukazuju jeste sporost u realizaciji pojedinih mjera.

Ristić predviđa da će ova godina biće izuzetno teška za privrednike, pa je i težina zadatka u pogledu stvaranja povoljnijeg ambijenta za privređivanje znatno veća nego prethodnih godina. Zato je neophodno sve raspoložive resurse staviti u funkciju proizvodnje, dajući u svakoj prilici šansu domaćoj proizvodnji i domaćem proizvodu.

"Imajući u vidu sve teškoće sa kojima se naša privreda suočava, ali i izazove koji su pred nama, možemo biti umjereni optimisti, te stabilizaciju očekivati krajem 2011. godine. S obzirom na to da već ima nekih pokazatelja koji govore o postepenom oporavku velikih svjetskih ekonomija, za očekivati je i pozitivan uticaj na male privrede kao što je naša", navela je ona.

Poručila je da domaću privredu najbolje možemo zaštiti kada obezbijedimo nadzor nad tržištem i omogućimo da se sprovode procesi usklađenosti proizvoda, odnosno kada uz podršku svih nadležnih organa, oformimo akreditovane institucije i laboratorije koje će kontrolisati robu iz uvoza i reći da na osnovu dozvoljenih tehničkih mjera o kontroli kvaliteta određena roba ne ispunjava potrebne standarde.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.