Izvor: eKapija | Srijeda, 03.02.2021.| 08:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RCF podržava investicije u projekte dualnog obrazovanja - Za 60 projekata na Zapadnom Balkanu namijenjeno 18,8 mil EUR

(Foto: Represent Communications)
Regionalni Challenge Fond (RCF) objavio je prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, koji je otvoren za prijave iz ekonomija Zapadnog Balkana.

Fond će izdvojiti 18,8 ml EUR do 2025. u cilju podrške investicijama u našem regionu. Cilj je da se tokom trajanja programa finansira čak 60 projekata.

Regionalni Challenge Fond organizovaće i 3. februara u onlajn događaj kako bi okupio predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i kompanija.

Na događaju će učestvovati Marko Čadež, predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, zajedno sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW, Privredne komore Njemačke AHK, GIZ-a, Evropske fondacije za obuku i drugih.

- Firmama su potrebni kvalifikovani zaposleni, a mladim ljudima je potrebno da razviju odgovarajuće vještine, što može da predstavlja teškoću u današnjem izazovnom okruženju. RCF će pomoći da se prevaziđe ovaj jaz tako što će finansirati investicije u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog obrazovanja koji su institucijama za stručno obrazovanje i obuku neophodni kako bi pomogli polaznicima da razviju vještine koje današnje kompanije očekuju. Cilj nam je da ojačamo kvalitet i tržišni značaj stručnog obrazovanja i obuke promovisanjem partnerstava između pružaoca stručnog obrazovanja i kompanija - izjavio je ovim povodom Frieder Woehrmann, vođa tima Regionalnog Challenge Fonda.

Dualno obrazovanje uključuje poslovni sektor u cjelokupan proces razvoja stručnog obrazovanja i obuke, planiranje, sprovođenje i procjenu. Ovaj cilj se ostvaruje kombinovanjem učenja u institucijama za stručno obrazovanje i obuku i kompanijama na fleksibilan način kako bi se razvile vještine, znanje i stavovi budućih zaposlenih. Uspješnost ovog pristupa dokazuju maturanti sa praktičnim vještinama koje odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Većina obrazovnih institucija u regionu Zapadnog Balkana je prepoznala kooperativno ili dualno obrazovanje kao korisno za prevazilaženje jaza između obrazovne ponude i potražnje na tržištu rada. Međutim, ovaj pristup je još uvek u početnim fazama razvoja i Regionalni Challenge Fond (RCF) osnovan je sa ciljem da ga dodatno podrži.

Marko Čadež, predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana kao zajedničke regionalne komore i predsjednik Privredne komore Srbije je izjavio da ovaj projekat koji je pokrenut prije pandemije, sada dodatno dobija na značaju, jer će omogućiti i prekvalifikaciju i novo zapošljavanje radnika u kompanijama i sektorima koji su pretpjeli najveći udar COVID 19 pandemije, rade umanjenim kapacitetima i morat će da smanje broj radnika i pretrpe ozbiljne strukturne promjene.

- Privredne komore članice Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke će se maksimalno angažovati i doprinijeti uključivanju u konzorcije kompanija iz grana koje su od ključnog značaja za razvoj svake ekonomije pojedinačno i regiona u cjelini - naveo je Čadež.

On je pozvao kompanije da se udruže sa srednjim, višim sručnim školama i fakultetima, konkurišu za sredstva Fonda i zajednički osnuju trening centre koji će omogućiti učenicima i studentima da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima na kojima će raditi u realnom radnom okruženju - tokom dokvalifikacije i kasnije kada se zaposle.

- Institucije za stručno obrazovanje i obuku sarađuju sa kompanijama na razvoju kooperativnih programa obuke koji polaznike uče vještinama potrebnim partnerskim kompanijama. Rezultat su adekvatno obučeni zaposleni, spremni za rad - dodao je Woehrmann.

Prijave važe za konzorcije sa teritorije Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dvije kompanije. Potrebno je da se po uspješnom završetku podržanih programa izdaju nacionalno priznate diplome ili certifikati. Prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti otvoren je od 1. februara do 30. aprila 2021. a sve potrebne informacije se mogu naći na veb adresi www.rcf-wb6.org.

Regional Challenge Fond je novi program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE