NavMenu

RCF podržava investicije u projekte dualnog obrazovanja - Za 60 projekata na Zapadnom Balkanu namijenjeno 18,8 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 03.02.2021. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Represent Communications)
Regionalni Challenge Fond (RCF) objavio je prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti za podršku investicijama u projekte dualnog obrazovanja, koji je otvoren za prijave iz ekonomija Zapadnog Balkana.

Fond će izdvojiti 18,8 ml EUR do 2025. u cilju podrške investicijama u našem regionu. Cilj je da se tokom trajanja programa finansira čak 60 projekata.

Regionalni Challenge Fond organizovaće i 3. februara u onlajn događaj kako bi okupio predstavnike međunarodnih organizacija i inicijativa, regionalnih organizacija, javnih institucija zaduženih za stručno obrazovanje i obuku, privrednih komora, institucija za stručno obrazovanje i obuku i kompanija.

Na događaju će učestvovati Marko Čadež, predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, zajedno sa predstavnicima Njemačke razvojne banke KfW, Privredne komore Njemačke AHK, GIZ-a, Evropske fondacije za obuku i drugih.

- Firmama su potrebni kvalifikovani zaposleni, a mladim ljudima je potrebno da razviju odgovarajuće vještine, što može da predstavlja teškoću u današnjem izazovnom okruženju. RCF će pomoći da se prevaziđe ovaj jaz tako što će finansirati investicije u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog obrazovanja koji su institucijama za stručno obrazovanje i obuku neophodni kako bi pomogli polaznicima da razviju vještine koje današnje kompanije očekuju. Cilj nam je da ojačamo kvalitet i tržišni značaj stručnog obrazovanja i obuke promovisanjem partnerstava između pružaoca stručnog obrazovanja i kompanija - izjavio je ovim povodom Frieder Woehrmann, vođa tima Regionalnog Challenge Fonda.

Dualno obrazovanje uključuje poslovni sektor u cjelokupan proces razvoja stručnog obrazovanja i obuke, planiranje, sprovođenje i procjenu. Ovaj cilj se ostvaruje kombinovanjem učenja u institucijama za stručno obrazovanje i obuku i kompanijama na fleksibilan način kako bi se razvile vještine, znanje i stavovi budućih zaposlenih. Uspješnost ovog pristupa dokazuju maturanti sa praktičnim vještinama koje odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Većina obrazovnih institucija u regionu Zapadnog Balkana je prepoznala kooperativno ili dualno obrazovanje kao korisno za prevazilaženje jaza između obrazovne ponude i potražnje na tržištu rada. Međutim, ovaj pristup je još uvek u početnim fazama razvoja i Regionalni Challenge Fond (RCF) osnovan je sa ciljem da ga dodatno podrži.

Marko Čadež, predsjednik Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana kao zajedničke regionalne komore i predsjednik Privredne komore Srbije je izjavio da ovaj projekat koji je pokrenut prije pandemije, sada dodatno dobija na značaju, jer će omogućiti i prekvalifikaciju i novo zapošljavanje radnika u kompanijama i sektorima koji su pretpjeli najveći udar COVID 19 pandemije, rade umanjenim kapacitetima i morat će da smanje broj radnika i pretrpe ozbiljne strukturne promjene.

- Privredne komore članice Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke će se maksimalno angažovati i doprinijeti uključivanju u konzorcije kompanija iz grana koje su od ključnog značaja za razvoj svake ekonomije pojedinačno i regiona u cjelini - naveo je Čadež.

On je pozvao kompanije da se udruže sa srednjim, višim sručnim školama i fakultetima, konkurišu za sredstva Fonda i zajednički osnuju trening centre koji će omogućiti učenicima i studentima da se upoznaju sa mašinama, opremom i alatima na kojima će raditi u realnom radnom okruženju - tokom dokvalifikacije i kasnije kada se zaposle.

- Institucije za stručno obrazovanje i obuku sarađuju sa kompanijama na razvoju kooperativnih programa obuke koji polaznike uče vještinama potrebnim partnerskim kompanijama. Rezultat su adekvatno obučeni zaposleni, spremni za rad - dodao je Woehrmann.

Prijave važe za konzorcije sa teritorije Zapadnog Balkana koji se sastoje od jedne institucije za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dvije kompanije. Potrebno je da se po uspješnom završetku podržanih programa izdaju nacionalno priznate diplome ili certifikati. Prvi poziv za podnošenje Izjave o zainteresovanosti otvoren je od 1. februara do 30. aprila 2021. a sve potrebne informacije se mogu naći na veb adresi www.rcf-wb6.org.

Regional Challenge Fond je novi program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana. Fond je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran Razvojnoj banci KfW, a glavni implementacioni partner je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička incijativa privrednih komora iz regiona.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.12.2023.  |  Energija, Građevina

Preuzeli ulogu Njemaca - Mađarska će finansirati tri projekta u RS vrijednosti više od 100 mil EUR

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je bila uspješna njegova posjeta Mađarskoj, koja je preuzela obavezu finansiranja tri projekta koje je napustila Njemačka razvojna banka u iznosu ukupno većem od 100 mič EUR. - Јedan je projekat vjetroelektrane Hrgud, drugi je revitalizacija postrojenja Hidrocentrale na Trebišnjici, a treći je postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci - rekao je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.