NavMenu

Kraći put do posla - Veliko interesovanje za osposobljavanje za CNC operatere u Gradišci

Izvor: Srpska info Srijeda, 03.02.2021. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
U Tehničkoj školi Gradiška u toku je osposobljavanje dvije grupe po 15 polaznika za obradu metala i drveta CNC tehnologijom, nakon čega će njihov put do zaposlenja biti izvjestan i kratak.

Broj polaznika nije veliki, ali je njihov značaj veoma važan, navode u gradiškoj školi, jer je to nastavak višegodišnjeg trenda osposobljavanja novih zanimanja. Poslije sticanja sertifikata svi se veoma brzo zapošljavaju, što je krajnji cilj ovog programa.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole naglašava da je program osposobljavanja odraslih, koji podržava UNDP, veoma značajan za mlade iz Gradiške i okoline, koji su godinama bez zaposlenja.

Riječ je većinom o osobama koje su se prethodno školovale za tehnička, metalska, drvoprerađivačka i druga srodna zanimanja, ali nisu imali mogućnost da se zaposle u svojoj primarnoj struci. Zbog toga su nekoliko godina bili u traganju za novom prilikom za posao.

– Zajedno sa njima, na naš oglas javili su se i sugrađani sa završenom gimnazijom, ekonomskom, upravnom i drugim školama. Oni su odlučni da se osposobe za zanimanje koje ima perspektivu, da steknu adekvatnu licencu i napokon se zaposle – kazao je za Srpskainfo Vlado Tomić, podsjetivši da su u Tehničkoj školi prethodnih nekoliko godina organizovali polugodišnje osposobljavanje za CNC operatere.

Ovom prilikom bitan napredak ostvaren je saradnjom sa UNDP. Riječ je o projektu "Stručno usavršavanje i osposobljavanje mladih za operatere na CNC mašinama za obradu metala i drveta" koji traje 240 časova.

– Ove godine interesovanje je veoma veliko. Prvobitno smo planirali dvije grupe po 12 polaznika, ali smo bili prinuđeni da povećamo za ukupno šestoro. Američka agencija za međunarodni razvoj finansira troškove osposobljavanja, obuke, naknadu za profesore. Prije su polaznici samostalno finansirali osposobljavanje, a sada oni nemaju tu obavezu, jer je ukalkulisana u projekat – pojasnio jeTomić.

Tržište rada

Tomić naglašava da je osposobljavanje u skladu sa programom za obrazovanje odraslih.

Cilj projekta je, kako kaže direktor projekta, Fuad Ćurčić, usklađivanje zanimanja sa potrebama tržišta.

– Svi polaznici koji uspješno završe obuku i polože ispit dobiće uvjerenje o osposobljenosti, koje ima snagu javne isprave. Zahvaljujući projektnom finansiranju obuka je za sve besplatna. Nadamo se da će to omogućiti mladim da razviju dodatne vještine tražene na tržištu rada, a time lakše pronađu zaposlenje u drvnoj ili metalnoj industriji – kazao je Ćurčić.

On naglašava da su tokom pripreme i provođenja projekta stekli veliko povjerenje u Tehničku školu Gradiška i da su optimisti po pitanju organizovanosti i kvaliteta nastave.

– Tehnička škola Gradiška je konkurisala na javni poziv i uspjela. To je jedina srednja škola na nivou BiH svrstana u donatorske programe, zajedno sa fakultetima mašinstva iz Banjaluke i Sarajeva, te preduzećima iz iste oblasti – kazao je Ćurčić.

On je takođe rekao da je USAID podržao usvajanje nove tehnologije zavarivanja u gradiškom Jelšingradu, te proces digitalizacije u preduzeću Tikt manufaktura, sa kojima Tehnička škola godinama uspješno sarađuje.

Ukupna vrijednost projekta je 53.916 KM. Od toga 32.257 KM obezbijedila je Američkа agencijа za međunarodni razvoj USAID, a preostali dio, 21.659 KM Javna ustanova Tehnička škola Gradiška.

Program podrške

Podsticajni program otvaranja novih radnih mjesta u izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima je počeo u junu 2017. godine i traje do juna 2022. godine. U prvoj trogodišnjoj fazi planirani fond je 1,65 mil USD koji, između ostalog, treba da podrži 165 kompanija, pomogne u zapošljavanju 1.545 osoba, finansira obuke za 585 osoba.

U drugoj dvogodišnjoj fazi, od juna 2020. do juna 2022. godine, planiran je fond od milion američkih dolara, namijenjen podršci novih 110 kompanija, otvaranju 840 radnih mjesta, te obučavanju 1.400 osoba. Program pruža bespovratnu finansijsku i tehničku podršku izvozno orijentisanim malim i srednjim preduzećima u BiH, iz sektora drvoprerade, metaloprerade, tekstilne industrije i informacionog sektora.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.