NavMenu

Korona dirigovala svjetskom proizvodnjom i u januaru

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.02.2021. 15:00
Komentari
Podeli
(Foto: TRAIMAK/shutterstock.com)
Globalna proizvodna aktivnost ostala je u januaru otporna, mada je u nekim zemljama bila otežana usljed ponovnog oživljavanja epidemije koronavirusa, što ukazuje na krhki i neujednačen globalni ekonomski oporavak.

Fabrike širom raznih regiona Evrope, kao i u Kini i Japanu, imale su probleme jer su obnovljene mjere blokade zajedno sa poremećajima u lancima dobavljača kočile proizvodne aktivnosti, prenosi Rojters pozivajući se na istraživanja.

Zbog rasta broja zaraženih kovidom-19, veliki broj preduzeća iz uslužnog sektora bio je u mnogim zemljama prisiljen da zatvori vrata, prepuštajući proizvodnji da bude podrška ekonomiji, budući da su fabrike uglavnom ostale otvorene.

- Generalno, situacija s proizvodnjom je u redu. Kompanije se suočavaju s nekim teškoćama na strani opskrbe, ali proizvodnja i nove porudžbine i dalje prilično rastu - kaže Klaus Vistesen iz konsultantsko-istraživačke kompanije Panteon Makroekonomiks.

Ističe da proizvodnja i dalje pruža podršku ekonomijama i da će to činiti i dalje.

U evrozoni, indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava IHS Markit, pao je na 54,8 poena u januaru sa 55,2 boda u decembru, ali je i dalje iznad nivoa od 50 poena koji razgraničava rast od pada.

U Britaniji, januarska proizvodnja je usporila najviše u posljednja tri meseca zbog negativnog kombinovanog uticaja pandemije i Bregzita na nove izvozne porudžbine, a bilo je i problema sa prekidom u dobavljačkim lancima.

Fabrike u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, zahuktale su se tokom prošlog mjeseca na krilima rasta tražnje iz inostranstva, ali su takođe trpele zbog sve većih kašnjenja u pogledu snabdijevanja i još jednog rigoroznog lokdauna.

U drugim dijelovima Evrope, proizvodna aktivnost se ubrzala, pri čemu Francuska, Italija, Holandija, Švajcarska i neke zemlje na istoku kontinenta bilježe snažnije rezultate.

Kada je reč o Aziji, rast fabričke proizvodnje su registrovali vodeći izvoznici čipova u Južnoj Koreji i Tajvanu usljed kontinuiranog jačanja potražnje za poluprovodnicima koji su ključna komponenta IT proizvoda, a do kojeg je dovela raširena praksa rada od kuće u uslovima pandemije.

Prema preliminarnim podacima, izvoz Južne Koreje je skočio u januaru za 11,4 odsto u odnosu na godinu dana ranije, treći mjesec zaredom, dijelom zbog porasta prodaje memorijskih čipova.


S druge strane, kineska proizvodna aktivnost registrovala je u januaru najsporiji tempo rasta u posljednjih sedam mjeseci, pod uticajem pada izvoznih narudžbina.

Kineski PMI indeks u prozvodnji, koji zajedno izračunavaju privatne analitičke kompanije Kajsin i Markit, pao je na 51,5 poena minulog mjeseca, što je njegov najniži nivo od juna 2020, i uglavnom se podudara sa državnim PMI indikatorom, koji pokazuje usporavanje oporavka fabričke aktivnosti zbog rasta lokalnih slučajeva koronavirusa.

U Japanu je takođe evidentirano negativno kretanje fabričke proizvodnje zbog novog vanrednog stanja koje je pogodilo uslove poslovanja.

U Indiji, fabrička aktivnost je ubrzala rast najjačim tempom u poslednja tri mjeseca, podstaknuta nastavkom oporavka tražnje i proizvodnje, a slično kretanje je zabilježeno i u Indoneziji.

Pad proizvodnje na Filipinima je zaustavljen u januaru, dok je u Maleziji zabilježen suprotan trend, a u Vijetnamu je aktivnost usporila, pokazuju PMI podaci, dodaje britanska agencija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.