NavMenu

United Grupa oštro po Telenoru i Telekomu, najavljuje tužbe i obraćanje EU

Izvor: eKapija Subota, 30.01.2021. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rasulov/shutterstock.com)Ilustracija
United Grupa je saopštila da je "zaprepašćena" odlukom kompanija Telekom Srbija i Telenor, koje su dogovorile saradnju, kako se navodi, "sa ciljem da se unište kablovski operator SBB i United Media, u okviru koje posluju slobodni mediji N1 i Nova S".

- Poslije saznanja da o ovom nepoštenom poslovnom savezu postoje dokazi u vidu zvaničnih dokumenata, United Grupa će podnjeti tužbe pred domaćim i međunarodnim pravosudnim organima, a obratiće se i svim relevantnim institucijama u Evropskoj uniji - navodi se u saopštenju United Grupe.

U njemu dalje piše da "učešće Telekoma u kartelskom udruživanju zarad gušenja slobodnih medija u Srbiji nije iznenađenje", i dodaje da "United Grupa već godinama ukazuje na opstrukcije, pritiske i podmetanja od strane Telekoma, koji je za svoje monopolističko ponašanje uvijek imao podršku najviših državnih funkcionera Srbije".

- SBB je, zbog kvaliteta svojih usluga i najboljeg izbora kablovskih kanala koje distribuira, uspjevao da se odupre svim nezakonitim pritiscima od zaustavljanja razvoja, zabrane postavljanja opreme u mnogobrojnim opštinama, progonu od strane različitih inspekcija, do pretnji našim korisnicima koji se ucjenjuju radnim mjestima da nam otkažu ugovore.

- Rukovodstvo Telekoma je, poslije učešća u svim tim opstrukcijama, sada osmislilo i najnoviji napad kroz partnerstvo sa Telenorom da bi, kako su naveli u svojim zvaničnim dokumentima, stavili tačku na rad naše kompanije i tako nas prognali iz Srbije. Neshvatljiv je zato postupak Telenora, koji ima saznanja kroz kakva podmetanja u poslovanju u Srbiji prolazi United Grupa, da se i pored toga kao evropska kompanija kojoj su dobro poznati zakoni slobodnog tržišta odluči na partnerstvo čiji je cilj da se druga privatna kompanija finansijski ošteti i da slobodni mediji ostanu bez novca i prestanu sa emitovanjem programa - stoji u saopštenju.

Iz United Grupe dalje navode da, "iako je nezakonito da državna kompanija bude posredni ili neposredni vlasnik medija, kompanija Telekom iz godine u godinu povećava svoj uticaj u medijima".


- Telekom je otišao i korak dalje i neskriveno želi da postane jedini "isporučilac medijskog sadržaja", odnosno da uspostavi monopol u sferi javnog informisanja. U svim ovim nezakonitim aktivnostima, Telekom sve vrijeme ima bezrezervnu podršku vlasti. Sada se u posao uvođenja građana Srbije u potpuni medijski mrak uključila i češka kompanija Telenor, zbog čega bi najveću cijenu mogli platiti građani Srbije koji ne bi imali mogućnost da se istinito informišu - tvrdi se u saopštenju United Grupe.

Dodaje se da je United Grupa nedavno institucijama Evropske unije poslala "nesporne dokaze i činjenice o netržišnom ponašanju Telekoma u Srbiji i zakonski neprihvatljivoj pomoći ovoj kompaniji od strane svih državnih organa".

- Zbog najnovijih dokaza moraćemo da ukažemo i da se u pakt za pokušaj uništenja naše kompanije uključila i jedna evropska kompanija u vlasništvu Petra Kelnera - navodi se u saopštenju United Grupe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.