NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 01.02.2021. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Počeci pandemije i uvođenja restriktivnijih epidemioloških mjera pokazali su, prema većini stručnjaka, koliko je značajan sektor domaće poljoprivredne i prehrambene proizvodnje.

Zato smo tokom godine često imali priliku da čujemo da svaka država treba da se oslanja na sopstvene potencijale, koji u BiH i dalje nisu iskorišćeni u optimalnoj mjeri.

Iako su dosadašnje krize pokazale da je poljoprivreda nešto otpornija od ostalih privrednih grana, ne znači da je potpuno imuna. U 2020. posebno se govorilo o potrebi otkupa nastalih viškova mesa domaćih proizvođača, ali i o podsticajima koje poljoprivrednici očekuju od vlasti.

Naime, iz Statističkog zavoda RS su naveli da je prošla godina bila jedna od boljih kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Takođe, na nivou BiH je zabilježen porast izvoza žitarica u prvih devet mjeseci 2020. za 97,2% u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine, dok je uvoz bilježio takođe povećanje za 8,8%, a od svih žitarica najviše se izvozila pšenica.

Poljoprivrednici nisu zadovoljni ovim rezultatima navodeći da u BiH prisutan apsurd da u vrijeme krize izvozimo životne namirnice, odnosno da uvozimo bez kontrole, a izvozimo većinom primarne proizvode koji su najjeftiniji.

Uz ovo smanjenje globalne potrošnje uslovilo je nastanak, već pomenutih tržišnih viškova, koji su takođe zadavali glavobolje proizvođačima.

Pozitivne vibracije došle su iz pravca Evropske unije koja je sredinom godine saopštila da je izdvojila 20 mil EUR za modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH koja će biti dostupna u okviru četvorogodišnjeg projekta EU4Agri. Kako je istaknuto, ovim projektom će se podržati oko 2.600 poljoprivredno-prehrambenih proizvođača širom BiH.

Kako će domaća nadležna tijela da podstaknu i podrže poljoprivrednike i prehrambenu industriju ostaje da vidimo, a u našoj listi priča iz 2020. koje su privukle vašu pažnju na prvom mjestu liste iz oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE se našao novi pogon za preradu crvenog mesa u Maglaju.

Investitor je firma Euro Meat čiji vlasnici, porodica Jabandžić iz Tešnja, već imaju iskustva sa poslovanjem u mesnoj industriji, ali u drugom segmentu. Naime, riječ je o vlasnicima tešanjske kompanije Madi, jedne od vodećih domaćih kompanija za proizvodnju pilećeg mesa. U infrastrukturu i opremu je uloženo 3 mil KM, rekli su za eKapiju u toj firmi.

Istakli su da je pogon u Maglaju izgrađen po najsavremenijim standardima i sa najboljom opremom na tržištu za ovu industriju, a da će sam početak rada pogona biti usklađen sa novonastalom situacijom i pandemijom virusa korona.

Fabrika kečapa u Prnjavoru našla se na drugom mjestu liste, a riječ je o investiciji kompanije Mladegs pak teškoj 3,5 mil EUR.

(Foto: Mladegs pak)
- Trenutno se privodi kraju prva faza koja podrazumijeva izgradnju objekta površine 1.600 m2 , nabavku i montažu prve linije za proizvodnju i pakovanje kečapa i novi energetski blok. U sledećim fazama će se nabavljati samo oprema za nove linije za proizvodnju kečapa, majoneze i senfa pošto su objekat i energetski blok predviđeni za sve navedene linije - istakao je Mladen Pratljačić, koordinator za izvoz u kompaniji Mladegs pak u novembru prošle godine.

Kapacitet nove linije za kečap biće 100 t gotovih proizvoda dnevno. Oprema je proizvedena u Njemačkoj i Francuskoj, tehnološki je vrlo napredna i zadovoljava sve zahtjeve industrije 4.0.

Još jedan proizvodni pogon je privukao pažnju naših čitalaca, te zauzeo visoko treće mjesto. Radi se o novom pogonu za preradu mlijeka kompanije Poljorad iz Travnika.

U budućem objektu koji će imati 2.400 m2 korisne površine planirani je kapacitet prerade do 5 tona mlijeka dnevno.

Kako je za eKapiju istakao direktor Poljorada Vahid Skrobo, jedan dio tog objekta planiraju iskoristiti za pokretanje nove proizvodne linije iz oblasti prehrambene industrije.

(Foto: Poljorad)
U novom pogonu će raditi najmanje 50 uposlenika, od toga ćemo dio postojećih radnika prebaciti u novi pogon, a stvorit ćemo oko trideset novih radnih mjesta sa stalnim angažmanom. Broj dobavljača sirovina, prije svega mlijeka i svježeg kupusa će se proširiti sa dosadašnjih 1.200 na oko 2.000 kooperanata - kazao je Skrobo.

Razvoj brenda prirodnih sokova pod nazivom Frutisana našlo se na četvrtom mjestu eKapijine liste.
Ove sokove bez vještačkih sastojaka kao i bez aditiva, dodatnih šećera, vještačkih boja i drugih dodataka proizvodi kompanija Adria Food and Beverage (AFB) iz Sarajeva.

Osnovni i prvi cilj ABF-a jeste osigurati snažnu poziciju na domaćem tržištu, a kako je istakao Mirza Imamović, diplomirani ekonomista i vlasnik AFB, na tom putu svakodnevno napreduju.

- Cilj nam je i širiti poslovanje na druga tržišta, uz investicije u povećanje kapaciteta i razne druge dodatne optimizacije. Na tom putu, trenutno naše proizvode izvozimo na tržišta Švicarske i Crne Gore, a blizu smo postizanju dogovora sa nekoliko maloprodajnih lanaca i distributera na drugim tržištima. Siguran sam da ćemo i to uspjeti finalizirati u narednom periodu, te da ćemo Frutisan, kao kvalitetan bh. brend, pozicionirati i na police stranih tržišta - rekao je Imamović.

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Peta pozicija
je pripala završetku izgradnje farme muznih krava u Bijeljini na prostoru Poljoprivredne i medicinske škole. Predstavnici gradskih vlasti u septembru su naveli da je gradnja najmodernijeg objekta ovog tipa u BiH započela 2017. godine i da su, u međuvremenu, stvoreni uslovi za dualno obrazovanje, koje će učenicima omogućiti odgovarajaću edukaciju.

- Ovo je najmodernija farma muznih krava u BiH, sa svim propratnim prostorijama, učionicama i ambulantom, koje su neophodne za savremeno obrazovanje. Na ovaj način đaci će u potpunosti biti edukovani i spremni za rad poslije izlaska iz škole - naglasio je gradski menadžer Predrag Jovići i podsjetio da će na mjestu stare farme biti izgrađen studentski dom, u neposrednoj blizini Centra za visoko obrazovanje.


Gradska uprava Bijeljina u cjelosti je finansirala izgradnju farme, u vrijednosti od 1,2 mil KM.

Našu listu čine još i vijesti o novim ulaganjima Tuzlanske pivare, Franck mlin i sistem silosa u pogonu za proizvodnju kafe Grude, nova fabrika Sarajevskog kiseljaka u Kreševu kao i proizvodnja organske hrane na padinama Mojmila.


Pogledajte kako ilustrativno izgleda naša lista investicionih projekata iz oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE, TELEKOMUNIKACIJE I IT, INDUSTRIJA, SAOBRAĆAJ, SPORT, EKOLOGIJA, NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI i TURIZAM, REKREACIJA I ZABAVA?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.