NavMenu

U Hrvatskoj najslabije plaćeni radnici imaju platu 500 EUR

Izvor: B92 Subota, 30.01.2021. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/blickpixel)
Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su kontrolori leta čije su lanjske prosječne mjesečne plate od 26.260 kuna (3.472 EUR) gotovo četiri puta veće od prosječne.

Najslabije plaćeni su radnici, šnajderi s 3.780 kuna (500 EUR) prosječne plate, koji treba sedam mjeseci da rade za jednu prosječnu platu kontrolora.

Kako je objavio portal "Moj posao", pozivajući se na podatke servisa "Moja plata", u pandemijskoj 2020. godini prosječna mjesečna neto plata s uključenim dodacima na platu u Hrvatskoj je iznosila 6.712 kuna (887 EUR), što je četiri posto ili 285 kuna više od prosječne plate iz godine ranije, prenosi Slobodna Dalmacija.

Medijalna plata za prošlu godinu iznosi 6.125 kuna te je manje porasla od prosječne, za dva posto ili 125 kuna u odnosu na pretprošlu godinu, što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od prosječne plaće nego onih s natprosječnim platama.

Najbolje plaćeniji radnici su, uz kontrolore leta, prošle godine bili piloti s prosječnim platama od 14.950 kuna, razni menadžeri s prosječnim plaćama koje se kreću se oko 14.900 kuna, a slijede zaposleni u informacionim tehnologijama poput IT arhitekata s prosječnih 14.300 kuna, inženjera i programera s 13.400 kuna, odnosno 13.320 kuna prosječnih plata. Najmanje zarađuju tekstilni radnici, a posebno su potplaćeni šivači s prosječnih 3.780 kuna plate, krojači s 3.870 kuna i obućari s 3.910 kuna prosječne plate.

Dok na listi najvećih plata i nema previše iznenađenja, na listi trenutno najslabije plaćenih zanimanja u Hrvatskoj naći ćete pripadnike "Baywatcha" s prosječnih 4.235 kuna (560 EUR), poštare s 4.523 kune, pogrebnike s 4.315 kuna prosječne plaće, kao i cvjećare, kozmetičare i frizere...


U pandemijskoj prošloj godini usprkos krizi, niti u jednoj djelatnosti nije došlo do pada iznosa prosječne mjesečne neto plate u odnosu na 2019. godinu. Zaposlene najbolje plaćaju firme iz sektora IT-a i telekomunikacija u kojima su plate 30% više od prosjeka, a upravo ova djelatnost je zabilježila i najveći prosječan rast mjesečnih primanja u odnosu na pretprošlu godinu od šest odsto.

Finansijske bonuse je u proteklih 10 mjeseci dobilo 19% zaposlenih a novčanu naknadu za rad u vanrednoj situaciji su u najvećoj mjeri podijelile svojim radnicima kompanije iz djelatnosti koje su imale najizazovniji period poslovanja.

Tako su bonuse u najvećoj mjeri podijelile firme iz trgovine (25%), transporta (23%), kao i zdravstva (23%).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.