NavMenu

Lakše zapošljavanje stranaca u Srbiji - Objedinjen zahtjev za privremeni boravak i radnu dozvolu

Izvor: eKapija Petak, 29.01.2021. 07:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)Ilustracija
Od 1. decembra prošle godine u Srbiji je na snazi Pravilnik za podnošenje objedinjenog zahtjeva za dobijanje privremenog boravka i radne dozvole za strance. Ovo je rečeno na onaljn konferenciji sa temom "Zapošljavanje stranaca u Republici Srbiji", u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba.

Prema riječima Sanje Gavranović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, problem je što u Srbiji ne postoji jedinstveni akt za izdavanje radno-boravišne dozvole, ali je Srbija u obavezi da uvede jedinstvenu boravišnu i radnu dozvolu za strance u skladu sa poglavljem 24 u okviru pregovora sa Evropskom unijom.

- Kao iskorak ka tom cilju donijet je ovaj Pravilnik koji omogućava podnošenje objedinjenog zahtjeva, na jednom mjestu, a to je Uprava za strance. Do sada se postupak za dobijanje privremenog boravka sprovodila Uprava za strance MUP-a, a drugi, za dobijanje radne dozvole, Nacionalna služba za zapošljavanje. U planu su i izmjene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca, u cilju izdavanja jedinstvene radno-boravišne dozvole u vidu jednog akta – navela je Gavranović.

Još jedna novina iz prošle godine je i da je izmjenama zakona omogućeno strancima da pribavljaju radne dozvole na osnovu vize D koju izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije.

- Stranci tako od 1. januara 2020. mogu da započnu postupak pribavljanja dozvole još u inostranstvu, kako bi odmah po ulasku u Srbiju mogli da počnu da rade – istakla je Gavranović i dodala da sve ove novine znače efikasnije pribavljanje boravišnih i radnih dozvola.


Ona je rekla da su promjene Zakona o zapošljavanju stranaca posljednje dvije godine donijele povećanje broja izdatih dozvola na godišnjem nivou, pa je tako u prošloj godini izdata 12.931 dozvola za rad, dok je taj broj ranije bio između 1.500 i 2.000 dozvola.

Istakla je da Srbija na planu uvođenja jednistvene boravišne i dozvole za rad koristi iskustva Slovenije i dodala da je slovenačkim državljanima prošle godine izdato 100 dozvola za rad, od čega 28 ženama.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.