Izvor: eKapija | Petak, 29.01.2021.| 11:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE i ENERGETIKE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija
Ilustracija
Nedavnim uvođenjem sankcija našoj zemlji od Energetske zajednice zbog kršenja direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i gasu, jasno je da BiH ne ide u dobrom smijeru kada su projekti iz ove oblasti u pitanju.

Kao jedan od razloga uvođenja sankcija navedeno je i neusvajanje zakona na nivou BiH o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije. Energetska zajednica je iznijela i niz primjedbi, te podvukla protivljenje gradnji Bloka 7 u TE Tuzla, u vremenu kada razvijeni svijet nastoji da smanji zavisnost o uglju kao energentu i okrene se obnovljivim izvorima energije. Uprkos navedenim primjedbama ulaganje u Blok 7 je nastavljeno i u toku su pripremni radovi za izgradnju novog bloka, a nedavno su i izabrane firme koje će vršiti nadzor nad radovima.

Stručnjaci često napominju da BiH ima značajan neiskorišćen potencijal za izgradnju objekata koji koriste obnovljive izvore energije, kao što su energija vjetra, sunca, biomase, a prvenstveno hidroenergija, i očekuje se da će se izgradnji tih objekata u narednom periodu dati prioritet.

Naime, Strategijom razvoja energetike do 2035. godine, RS je definisala razvojne planove u sektoru energetike i investicije u iznosu od 5,5 mlrd EUR, dok je Vlada FBiH nedavno donijela Program javnih investicija za period od 2021. do 2023. godine kojim su u proizvodnju i snabdijevanje energijom planirana ulaganja veća od 450 mil KM.

Koji su projekti iz oblsti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE bili najčitaniji u 2020. godini pogledajte u našoj listi.

Prvu poziciju eKapijine liste zauzima projekat izgradnje solarne elektrane u Trebinju koja bi na mreži trebalo da bude do 2022. U oktobru prošle godine potpisan je ugovor o dodjeli koncesije. Ova solarna elektrana je planirana da ima snagu 72,92 megavata, a procijenjena vrijednost investicije je 100,75 mil КM. Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović je rekao da bi izgradnjom solarne elektrane Trebinje obezbijedilo struju za više od trećine RS.

Drugo mjesto zauzima vijest da je hrvatski biznismen Željko Mandarić u Banjaluci osnovao firmu Adria Oil, čime nastavlja širenje u regionu. Istoimena firma postoji i u Hrvatskoj, čiji je Mandarić predsjednik Uprave, a specijalizovana je za snabdijevanje naftom i naftnim derivatima i ima 22 benzinske stanice.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pix One/shutterstock.com)
Mandarić je vlasnik i kompanije Manšped poznatoj u riječkoj i primorsko-goranskoj regiji. Bave se i građevinarstvom, a od 2018. godine i naftnim biznisom kada su kupili Adria Oil. Plan im je i proširenje, odnosno gradnja kontejnerskih terminala u Kopru i Beogradu, pored već postojećih u Rijeci, Zagrebu i Slavonskom Brodu.

Strateški planovi Bijlejine - izgradnja autoputa i gasovoda takođe su zanimali naše čitaoce, te se projekat urbanističkog plana grada našao na trećoj poziciji. Bijeljina je u posljednjem periodu postala regionalni centar sjeveroistočnog dijela RS, i kao takva ima izuzetne investicione potencijale koji se u prvom redu ogledaju u njenom strateškom položaju. Kako su za eKapiju rekli iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada Bijeljine, koja je izradila ovaj plan, značajan doprinos u budućem razvoju Bijeljine svakako će imati izgradnja autoputa Bijeljina–Banjaluka, a što predstavlja najznačajniji strateški projekat u oblasti infrastrukture koji je već u početnoj fazi realizacije. Najznačajniji projekat iz oblasti komunalne infrastrukutre, svakako je magistralni gasovod Bijeljina–Banjaluka.

Vijest da firma M.H.E. iz Tomislavgrad planira izgradnju četiri male hidroelektrane na Šuici je četvrtoplasirana na našoj listi najčitanijih.

Vijest da investitor iz Srbije ulaže 2,5 mil EUR u kogeneracijsko postrojenje u Bosanskom Petrovcu je na petom mjestu. Kako je izjavio načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić, ovaj investitor planira proizvodnju 1 MW električne i oko 4 do 5 MW toplotne energije, čime bi se ostvarila toplifikacija za potrebe građana. Planirano je zapošljavanje do 10 radnika.

Šestoplasirana na listi je vijest da SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva traži koncesiju za gradnju vjetroparka Trusina. S obzirom na to da je preduzeću Eol Prvi u 2019. oduzeta koncesija za gradnju ovog vjetroparka u Nevesinju, Vlada RS je ponovo pokrenula postupak dodjele koncesije kojom pokušava oživjeti ovaj projekat. Podsjećamo, Vlada je firmi Eol prvi u oktobru 2012. dala koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalisane snage od 51 megavat. Međutim kako izgradnja objekta vrijednog 150 mil KM nije počela ni nekoliko godina nakon dodjele ugovora, koncesija je raskinuta. Ovaj put postupak za dodjelu koncesije pokrenut je na inicijativu privrednog društva SDL Energy Company iz Istočnog Sarajeva.Pogledajte kako ilustrativno izgleda naša lista investicionih projekata iz oblasti KOMUNALNE INFRASTRUKTURE I ENERGETIKE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE I IT, INDUSTRIJA, SAOBRAĆAJ, SPORT, EKOLOGIJA, NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI i TURIZAM, REKREACIJA I ZABAVA?


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE