NavMenu

UNIBL ostvario značajan napredak na Webometrics svjetskoj listi univerziteta

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 28.01.2021. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Univerzitet u Banjaluci (UNIBL) zauzeo je drugo mjesto na listi univerziteta u BiH, a za pola godine je napredovao za 1194. mjesta na svjetskom nivou, podaci su najnovije Webometrics rang-liste, saopštio je UNIBL.

U skladu s tim, Univerzitet je, prema izvještaju za januar 2021. godine, na ovoj listi zauzeo 2649. mjesto u svijetu.

Kako kažu s Univerziteta u Banjaluci, ovo je za njih veliki uspjeh.

- Ovo je za nas veoma značajan napredak, a rukovodstvo Univerziteta će se potruditi da i u narednom periodu ostvarimo još bolje rezultate - rekli su s ovog univerziteta.

Posebno podvlače činjenicu da je UNIBL za samo pola godine napredovao za čak 1.194 mjesta na svjetskoj listi.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, za Nezavisne podvlači da je ključni razlog napredovanja taj što banjalučki univerzitetski profesori sve više objavljuju svoje radove u svjetskim časopisima.

- Unazad pet-šest godina naši istraživači u sve većoj mjeri objavljuju radove u referentnim svjetskim časopisima - kazao je Trbić.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, ističe da je u pitanju veliki napredak, koji će doprinijeti boljoj vidljivosti akademskog osoblja.

- Svaka lista koja čini napredak visokoškolske ustanove je zapravo lista koja je referentna za tu visokoškolsku ustanovu, a pogotovo za našu u RS. Ja samo mogu da pozdravim činjenicu da je UNIBL napredovao na Webometrics listi, što će sigurno doprinijeti boljoj vidljivosti prije svega našeg akademskog osoblja - kazao je Rajčević.

Kako kaže, to je ono što je najbitnije, a što su i promovisali u okviru reforme visokog obrazovanja.

- Ja se nadam da će ovo što mi radimo s aspekta Ministarstva u saradnji sa menadžmentima javnih visokoškolskih ustanova i nadalje doprinijeti poboljšanju situacije u visokom obrazovanju - kazao je Rajčević.

Inače, Webometrics lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti, citiranosti univerziteta širom svijeta.

Webometrics je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Podsjećamo da se Univerzitet u Banjaluci sredinom 2020. godine nalazio na 3843. poziciji na ovoj rang-listi, a na nivou BiH se nalazio na petom mjestu. Na ovogodišnjoj januarskoj listi najbolje rangirana visokoškolska ustanova u BiH je Univerzitet u Sarajevu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.