NavMenu

Waymo tvrdi da će napraviti samovozeći automobil prije Tesle

Izvor: Startit Četvrtak, 28.01.2021. 07:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija
Tesla se ističe kao liber u tehnologiji samovozećih automobila, ali postoji mogućnost da ga prestigne Alphabet-ova kompanija za razvoj samostanih vozila Waymo.

Kako smatra direktor Waymo-a Džon Krafsik, Teslin put razvoja je pogrešan i nikada neće od sadašnjih automobila, koji poput autopilota pružaju pomoć vozačima, doći do samovozećih.

- Za nas Tesla uopšte nije konkurent. Proizvodimo potpuno autonomni sistem vožnje. Tesla je proizvođač automobila koji razvija zaista dobar sistem za pomoć vozaču - rekao je on u intervjuu.

Za direktora Tesle Ilona Maska, ove dvije tehnologije postoje u kontinuitetu. Njegov plan je da postepeno poboljšava Teslin softver Autopilot dok ne bude dovoljno dobar za rad bez ljudskog nadzora. Ali Krafsik tvrdi da to nije realno.

- Pogrešno je mišljenje da možete samo da nastavite da razvijate sistem koji pomože vozaču sve dok jednog dana magično ne pređete na potpuno autonomni sistem vožnje. Na primjer, u pogledu robusnosti i tačnosti, naši senzori su nekoliko puta bolji od onoga što vidimo kod drugih proizvođača.

Međutim, Mask već dobrano kasni u odnosu na svoja obećanja. Još 2016. je rekao kako će softver koji je u tom trenutku nudio kroz naredna ažuriranja obezbijeđivati sve veću autonomiju automobila. Trebalo je da 2018. godine umjesto čovjeka, komande u potpunosti preuzme softver, ali to se nije desilo.

Krajem prošle godine, određen broj kupaca je dobio beta verziiju dugonajavljivanog programa, koji je sada omogućavao i savladavanje kružnog toka i nekih standardnih raskrsnica, ali čovjek mora da vodi računa i bude spreman da reaguje, kako bi vožnja bila bezbijedna. Maskova ideja je da se iz godine u godinu to poboljšava, ali u Waymo-u smatraju to pogrešnim.

Početkom 2010. godine, Google je razvio sistem za pomoć vozaču sličan današnjem Teslinom Autopilotu i razmišljao je da ga proda proizvođačima automobila. Kada su dozvolili zaposlenima u Google-u da testiraju softver u saobraćaju, otkrili su da su im olako povjerovali, pa umjesto da nadgledaju sistem, oni su gledali svoje telefone ili se šminkali. Podsjetimo, jedan vozač je poginuo u Telsinom automobilu igrajući igricu.

Oni smatraju da je razvoj kojim ide Tesla loš po bezbijednost, jer vozači će se sve više oslanjati na softver, a njihovi refleksi će biti sve slabiji i neće moći da reaguju u trenutku. Mask je trenutno najbogatiji čovjek svijeta u tome mu upravo pomaže uspješnost Tesle, ali pitanje je koliko će to dugo trajati, ukoliko se sumnje suparnika ispostave kao tačnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.