Izvor: eKapija | Srijeda, 27.01.2021.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

IT kompanije, GIZ i UNDP počinju aktivnosti na smart city projektima u pet opština

Digitalna transformacija lokalnih samouprava u takozvane pametne gradove je trend koji slijedi i Bosna i Hercegovina kako bi svojim građankama i građanima omogućila bolji pristup općinskim uslugama sa svim pogodnostima koje nam donosi digitalni svijet.

Jedan od projekata koji slijedi ovaj cilj je i "Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" koji ovog mjeseca i zvanično kreće sa implementacijom.
Projekat se realizuje u partnerstvu kompanija Lanaco i DVC Solutions i udruženja IT kompanija u BiH, BIT Alijanse, i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru develoPPP.de programa.

Razvojno partnerstvo untar develoPPP.de programa se implementira u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

- Projekat ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, "smart city" koncept i rješenja – izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

U projektu učestvuje pet pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica kojima se pruža asistencija u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima.

U svakoj lokalnoj samoupravi će simultano biti realizirani demonstracioni projekti kako bi se podigle sposobnosti administracije da upravlja tranzicijom u pametni grad i da se steknu dragocjena iskustva, a istovremeno da se testiraju u praksi pametna rješenja i njihov uticaj na poboljšanje usluga za građane. Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga ("Go Parking", razvijen u Lanacu) i sistem za prijavu komunalnih problema ("Građanska patrola", DVC Solutions).

Projekat će podržati osnivanje savjeta za razvoj pametnih gradova (Smart City Savjet) koji će biti organizovan i vođen od strane Bit Alijanse sa članstvom iz zainteresovanih organizacija iz javnog i privatnog sektora.

U saradnji sa UNDP-om planirano je razvijenje metodologije za akciono planiranje tranzicije u pametni grad (Smart City Roadmap) za čiju primjenu će biti obučene konsultantske firme i druge organizacije, koje će u budućnosti biti na raspolaganju i drugim JLS. Partnerske lokalne samouprave će provesti proces planiranja i izrade akcionog plana za pametni grad. Proces planiranja će u značajnoj mjeri uključivati građane. Realizacija projekta će doprinijeti većoj svjesnost o preprekama, zahtjevima i najboljim praksama digitalne transformacije gradova. Projekat će pripremiti lokalne samouprave da samostalno vode dalji proces transformacije uz pomoć organizacija iz Smart City Savjeta, poručuju organizatori.

Projekat će trajati tri godine, u periodu od januara 2021. do kraja decembra 2023.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE