NavMenu

Sanira se vrbasko-savski nasip u Srpcu - Betonski zid visok 120 cm štitiće od vodenih bujica

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2021. 11:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Richard Thornton/shutterstock.com)Ilustracija
Skorašnjim završetkom sanacije nasipa pored Save i Vrbasa, koja je počela prije dvije godine, opština Srbac konačno će riješiti višedecenijske probleme zbog stalnih poplava.

Riječ je o višemilionskom projektu čiji efekti će dati dugo očekivani rezultat u narednim godinama i decenijama. Štete od poplava, koje su ovdje bile velike, sada će se smanjiti, a poljoprivredi i našim mjestima, posebno u područjima u slivu Save i Vrbasa, omogućiti nove razvojne perspektive, ohrabriti ih na veća ulaganja – rekao je srbački načelnik Mlađan Dragosavljević za Srpskainfo.

Navodi da je u toku i čišćenje kanalske mreže, koja je sastavni dio sistema zaštite od poplave.

– Projekat čišćenja kanalske mreže biće završen na proljeće. Zajedno s rekonstruisanim nasipom Vrbasa i Save, gdje su radovi takođe pri kraju, opština Srbac napokon, u vrijeme kišnog perioda više neće biti na udarnim mjestima loših vijesti o poplavama i drugim elementarnim nepogodama – naglasio je Dragosavljević.

Rekonstrukcija savskog nasipa, uključujući njegovu dogradnju za metar i znatnije proširenje, predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih poslova u Republici Srpskoj. Ukupna dužina dionica na kojima je neophodna rekonstrukcija, počev od Jasenovca do Bijeljine iznosi 58 kilometara. Na području Srpca biće rekonstruisano 5,2 km nasipa, a na području susjedne Gradiške već je urađeno 19 kilometara. U ovu svrhu, uključujući i sanaciju 8 km nasipa u Brodu, biće utrošeno 26 mil KM.

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je tokom prethodnih posjeta graditeljima pored Save da su ovdje identifikovane kritične tačke koje su uvrštene u programe kapitalnih investicija i da će one biti eliminisane.

Ona je istakla da je, osim savskog i vrbaskog nasipa, obezbijeđeno 190 mil KM u projekte zaštite od poplava na cijelom području Republike Srpske.

Glavne tačke

Najznačajniji poslovi na odbrani od nabujalog Vrbasa urađeni su na području Prijebljega i Razboja. Ovdje je izgrađen betonski zid koji će dugoročno će spriječiti poplave.


Tokom 2014. godine, kada je Vrbas potopio desetak sela od Prijebljega do Srpca, a isto se ponovilo i nekoliko godina kasnije, ispostavilo se da nasip ne može izdržati vodenu bujicu i da su neophodne dodatne utvrde.

Zato je izgradnja betonskog zida od neprocjenjive važnosti, kažu mještani Prijebljega, koji su napokon ove zime bezbjedni od visokog vodostaja Vrbasa. Projekat je realizovan u okviru programa "Upravljanje rizikom od poplava u RS", koga je implementirala Evropska investiciona banka, a investitor je bilo Javno preduzeće Vode Srpske.

Načelnik Srpca ističe da je na pojedinim mestima vrbaski nasip, uključujući betonski zid, podignut za 120 centimetara u dužini od četiri kilometra.

Inače, u sanaciju vodoprivrednih objekata u ovoj opštini Vlada RS je uložila 3,2 mil KM plus 2,5 mil KM za rekonstrukciju crpnih pumpi.

– Kad se uzme u obzir i sanacija vrbasko–savskog nasipa, ukupna ulaganja u jačanje sistema odbrane od poplava na području srbačke opštine su 8,8 mil KM – precizirali su u resornom ministarstvu Republike Srpske.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.