NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti IT i TELEKOMUNIKACIJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2021. 10:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)Ilustracija
Korona kriza nas je naučila da moramo biti brži i agilniji, takođe pokazala nam je koliko su bitna IT rješenja i onlajn poslovanje. Iako je IT sektor u BiH sve sadržajniji, u pogledu broja IT kompanija i usluga koje nude, uglavnom je orijentisan prema kompanijama u EU, a veoma mali broj njih sarađuje s preduzećima u BiH.

Ono što IT stručnjaci često ističu je da naša mala i srednja preduzeća radije primjenjuju softverska rješenja iz nekih drugih država, nego naša koje su domaće kompanije i te kako sposobne da naprave. Jer, kako kažu, ako prave jaka softverska rješenja za američko ili evropsko tržište, zašto ne bi bili spremni da prave softvere za firme na domaćem terenu.

Da bi se podigla svijest o značaju domaćeg IT proizvoda, a i kako bi ova grana dostigla svoj pun potencijal potrebno je da IT sektor bude proglašen strateškom industrijom. I to se potencira unazad nekoliko godina.

Ono što svakako očekujemo u oblasti IT i telekomunikacija u narednom periodu je veća angažavonst vlasti da se proces digitalizacije sprovodi poželjnim tempom, da se više radi na uvođenju pametnih rješenja u lokalnim zajednicama, kao i obezbijeđivanju neophodnih resursa za uvođenje 5G tehnologije.

Koliko se na ovom polju radilo u godini iza nas i gdje je otišlo najviše klikova naših čitalaca pogledajte u eKapijinoj listi najčitanijih vijesti iz oblasti IT i telekomunikacija.

Izgradnja Infobip-ovog IT kapusa na Šipu, u Sarajevu, je zauzela prvo mjesto naše liste. Kako je najavljeno, više od 500 IT stručnjaka dobiće posao u ovom kampusu čiji završetak je planiran u 2022. godini. Iako nam iz Infobipa nisu mogli precizirati krajnju vrijednost projekta, naveli su da je ovo jedna od najvećih investicjia u IT industriji BiH. Kako je predviđeno da izgleda objekat možete da pogledate OVDJE.

Drugu poziciju liste zauzeli su novi investicioni projekti kompanije Klika u Banjaluci i Sarajevu. Kako je u intervjuu za eKapiju naveo direktor Klike Edin Deljkić, krajem 2020. godine otvorili su kancelariju u Banjaluci u kojoj planiraju da do kraja 2021. zaposle minimalno 20 ljudi. Paralelno sa tim, nastavljaju i širenje postojećih, ali i novih projekata u Sarajevu. Kako nam je rekao, imaju velike planove za koje se nada da će ih i realizovati na najbolji mogući način.

Trećeplasirana vijest je da MUP RS razvija sistem za prepoznavanje nevezanih pojaseva i upotrebe mobilnih telefona u vožnji. U okviru projekta "Banjaluka-grad budućnosti" među 10 rješenja koje je Grad Banjaluka usvojio nalazi se i ovo rješenje. Kako su ranije eKapiji pojasnili iz tog ministarstva, cilj njihovog projekta je da se korišćenjem tehnologija baziranih na vještačkoj inteligenciji, prevashodno preventivno djeluje na svijest građana kako bi se na taj način smanjio broj žrtava saobraćajnih nezgoda i podigao nivo saobraćajne kulture.

Inače, tačnost prepoznavanja je veća od 99%. Кamera je ultra visoke rezolucije (9 megapiksela), te omogućava nadzor minimalno tri saobraćajne trake istovremeno. Radar omogućava pregled prosječne brzine vozila i može da mjeri istovremeno brzinu do 32 vozila u četiri saobraćajne trake na udaljenosti do 35 m.

Vijest da BH Telecom i ČIP Sistemi zajedno realizuju projekat instalacije optičkih mreža u KS zauzela je četvrto mjesto naše liste. Tokom druge polovine 2019. kompanija ČIP Sistemi iz Sarajeva potpisala je ugovor o saradnji sa kompanijom BH Telecom. U skladu sa potpisanim ugovorom kompanija ČIP Sistemi bila je obavezna da na području Kantona Sarajevo, za kompaniju BH Telecom pruži uslugu instalacije kućnih optičkih mreža, za sve nove ili postojeće kupce, s ciljem da kupci dobiju najkvalitetnije usluge iz ove oblasti. Cilj je bio da se do 31. decembra 2020. godine, do trajanja ugovora, izvrši instalacija na 2.000 novih korisnika, te da na velikoj većini postojećih korisnika uradi zamjena starih instalacija.

Vijest o izgradnji JSGuru IT centra u Banjaluci, kao i planovi za ulaganje ove kompanije u Brčkom i Bijeljini našli su se na petoj poziciji. Zbog želje da se IT zajednica razvija i van Banjaluke, kao jedna od prvih narednih stanica odabrano je područje Bijeljine i Brčkog. Krajem marta 2020. godine JSGuru započeo je pripreme istraživanja potencijala ulaganja u razvoj IT sektora tog područja, a početkom maja iste godine istraživanje je krenulo u realizaciju.

Našu listu od 11 pozicija čine još i vijesti o sistemu za detektovanje snijega i leda na ulicama, Novotel mreži u BiH, otvaranje akademije za sajber bezbjednost u Banjaluci, ulaganje 7 mil KM u novi logistički centar HP Mostar u Bišće Polju, zatim testiranje 5G mreže BH Telecoma, kao i City Gecko pametne klupe banjalučke kompanije Telemax.

Pogledajte kako ilustrativno izgleda naša lista investicionih projekata iz oblasti IT I TELEKOMUNIKACIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji INDUSTRIJA, SAOBRAĆAJ, SPORT,

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.