Izvor: USAID/FARMA | Srijeda, 27.01.2021.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pile-Farm iz Srpca uvećao proizvodnju oplođenih jaja za uzgoj brojlera na 4,25 miliona godišnje - Sagrađena i nova farma

Ilustracija
Ilustracija (Foto: David Tadevosian/shutterstock.com)
Neki od vrijednosnih lanaca u prehrambenoj industriji duži su nego što bi se očekivalo, a svaki od igrača u lancu ima ključnu ulogu. Proizvodnja pilećeg mesa jedan je takav lanac, koji u Bosni i Hercegovini funkcioniše jako dobro, a Pile-Farm iz Srpca nosi dio zasluga.

- Specijalizovali smo se za proizvodnju oplođenih jaja brojlera. Imamo ugovor sa Perutninom Ptuj. Oni nam daju roditeljsko jato i hranu za životinje, te pružaju veterinarske usluge. Mi, s druge strane, imamo potpuno opremljene farme i pružamo uslugu proizvodnje oplođenih jaja koja se zatim isporučuju uzgajivačima pilića za izleganje i tovljenje. Na kraju se utovljeni brojleri vraćaju u fabriku Perutnine Ptuj na daljnju preradu - kaže Vesna Vukadinović, direktorica Pile-Farma.

Ali, ovo nije puni lanac vrijednosti. Postoje firme koje su specijalizovane za uzgoj roditeljskih jata iz djedovskih i one koje se bave uzgojem jednodnevnih ili trosedmičnih pilića. Vrsta pilića koje uzgajaju također se razlikuje ovisno o konačnom željenom proizvodu, meso ili jaja. Iako ovo ne daje odgovor na pitanje: "Šta je bilo prvo, koka ili jaje?", donekle ilustruje složenost proizvodnje.

Najviši kvalitet, efektivnost i efikasnost

Pile-Farm je osnovana 2007. godine kao nastavak porodične tradicije i danas je porodični biznis. Njihova godišnja proizvodnja oplođenih jaja u 2018. godini dosegnula je 2,75 mil KM. Imali su tri farme sa ukupno 20.000 kokoški u porodičnom jatu.

- Došli smo do gornje granice proizvodnje, ali potražnja za oplođenim jajima je i dalje rasla, tako da smo i mi kao firma morali rasti - kaže Vesna.

Korak po korak krenuli su sa pripremama za izgradnju dodatne farme koja bi primila dodatnih 10.000 kokoški čime bi se proizvodnja povećala za 50%, odnosno sa 2,75 na 4,25 miliona oplođenih jaja godišnje.

Investicija je bila velika. 2019. godine Pile-Farm se obratila Sweden/USAID FARMA II projektu sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava. Izgradili su novu zgradu, a FARMA II im je pomogla u nabavci dijela opreme potrebne za pravilno funkcionisanje farme, uključujući sistem za hlađenja i ventilacije.

- Proces proizvodnje je osjetljiv. Sve treba pomno pratiti i dobro tempirati, od količine pružene svjetlosti i vremena kada se daju hrana i voda, do temperature, vlage, nivoa kisika i tako dalje. Sretna sam što mogu reći da su zahvaljujući stručnosti našeg osoblja naša efektivnost i efikasnost na EU nivou. Već 2016. imali smo jedno od najuspješnijih roditeljskih jata u Europi, pri čemu bi u jednom proizvodnom ciklusu, od februara do novembra, jedna koka položila 157 oplođenih jaja - elaborira Vesna.

Postizanje postavljenih ciljeva


Pile-Farm finalizirala je izgradnju nove farme već 2019. godine, a svu opremu su ugradila početkom 2020.

- Imali smo vrlo napornu godinu, puno smo radili, ali smo ispunili naše ciljeve. U 2020. godini proizveli smo 4 miliona oplođenih jaja i pripremili smo farmu za dolazak novog roditeljskog jata za 2021. godine - kaže Vesna.

Naredno roditeljsko jato nastojaće dobiti nekoliko sedmica ranije i duže se brinuti o kokoškama prije nego što počne polaganje jaja.

- U 2021. godini ćemo zasigurno ispunit naš cilj od 4,25 miliona jaja, tu nema sumnje. Znamo da smo dio većeg lanca vrijednosti i nadam se da će cijeli peradarski sektor u BiH nastaviti raditi sa dobrim poslovnim rezultatima - zaključuje ona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE