NavMenu

Nezaposlenost mladih velika, smanjeni poreski prihodi - Šta pokazuje izvještaj Evropske komisije o BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 27.01.2021. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Uprkos posljedicama korona virusa, ekonomija BiH blago se oporavila u četvrtom kvartalu prošle godine, navedeno je u dijelu Ekonomskog izvještaja Evropske komisije o zemljama u procesu proširenja koji se odnosi na BiH.

Oni navode da je u tom periodu zbog skoka potrošnje i izvoza došlo do ekonomskog rasta od 3,9% u odnosu na prethodni kvartal, ali i zbog loših ekonomskih pokazatelja u prvoj polovini godine.

U izvještaju se podsjeća da je nagli skok broj novozaraženih virusom korona uslijedio nakon novembra, a da je EU s BiH potpisala sporazum o pozajmici od 250 mil EUR kao pomoć u suzbijanju posljedica korone.

Očekivano, ukazano je na činjenicu da su javne finansije teško pogođene posljedicama kovida, a prema preliminarnim procjenama, u prvih deset mjeseci poreski prihodi smanjeni su za 10%. Djelimično je ovaj nedostatak, kako su istakli, nadoknađen drugim vrstama prihoda, poput grantova.

- Poreski prihodi su posebno bili pogođeni u aprilu i maju, kada su bili umanjeni od 25 do 30% u odnosu na prethodnu godinu - naglašeno je.

Istovremeno, kako je istaknuto, rashodi su od januara do septembra povećani za 10%, najviše usljed mjera zbog korone.

U trećem kvartalu ekonomija je pala za 6,3%, što je, iako loše, povoljnije nego zabilježeni pad od 9,2% u drugom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći pad industrijske proizvodnje je, kako su naglasili, zabilježen u aprilu i maju, a posljednjih mjeseci 2020. godine se industrija počela blago oporavljati.

- Maloprodaja pokazuje slične trendove, s izrazitim padom u aprilu gotovo za trećinu i djelomičnim oporavkom koji je uslijedio nakon toga - naglašeno je. Ipak, kako je naglašeno, u novembru je prodaja na mjesečnom nivou bila niža za 7,3% u odnosu na isti period prethodne godine.


U oktobru je, u odnosu na isti period 2019, kako je naglašeno, registrovano 13.000 više nezaposlenih, a u drugom kvartalu je realna nezaposlenost iznosila 16% u odnosu na 15,7% godinu dana ranije.

- Nezaposlenost mladih je dvostruko veća od ukupne stope i iznosi 38,6% - kažu.

Trenutni deficit povećan je za 3,8% u periodu od prethodna četiri kvartala zaključno sa septembrom, a glavni faktori su, kako je naglašeno, smanjeni prihodi od uslužnih sektora, poput turizma.

Što se tiče stranih investicija, istaknuto je da su ostale na nivou od 1,2%, te da se u najvećoj mjeri odnose na reinvestiranu dobit. Više od polovina novih zaduženja su demominirana u domaćoj valuti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.