NavMenu

Pušteno u rad PEPO energy postrojenje u Novom Bečeju - Meso bundeve i žitni ostaci za 100% ekološku energiju

Izvor: Tanjug Srijeda, 27.01.2021. 07:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AKIRA_PHOTO/shutterstock.com)Ilustracija
PEPO energy postrojenje, koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije, pustila je u rad u Novom Miloševu, naselju u Novom Bečeju, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Postrojenje koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

Kompanija PEPO Energy, koja je zajednički poduhvat MET grupe i lokalne kompanije Arhar Teh, izgradila je u Novom Miloševu 100% ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

To ekološko postrojenje izgrađeno je za osam mjeseci uprkos pandemiji i u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

Mihajlovićeva je rekla, nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, da je u njega uloženo 5 mil EUR, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

- Ovo je poruka koju Vlada Srbije i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu - naglasila je Mihajlovićeva.

Dodala je da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbijediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vjetar.

- Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije - napomenula je Mihajlovićeva.

Elektrana na biogas u Novom Miloševu izgrađena je za osam meseci u uslovima pandemije danonoćnim radom svih koji su bili angažovani na ovom projektu, rekao je direktor PEPO energy-ja Srđan Bošnjaković.

- Ispred vas je biogasno postrojenje koje koristi slamu, kukuruzovinu i meso od bundeve. Postrojenje će proizvoditi i organsko đubrivo i koristiti u svojoj poljoprivrednoj mehanizaciji biogas kao pogonsko gorivo umjesto dizela. Time dajemo dodatni dorpinos i energetici i ekologiji - naglasio je Bošnjaković.

Biogasna postrojenja, pored primarnog zadatka proizvodnje energije imaju ulogu i u zaštiti životne sredine, i to ne samo smanjenjem efekta staklene bašte, već i likvidacijom otpada poljoprivredne proizvodnje i biološki razgradivog komunalnog otpada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.