NavMenu

ERS će uložiti 386 mil KM u sanaciju elektrodistributivne mreže u narednih deset godina

Izvor: RTRS Utorak, 26.01.2021. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Elektroprivreda Republike Srpske u narednih deset godina uložiće 386 mil KM u sanaciju elektrodistributivne mreže, najavio je izvršni direktor za tehničke poslove u ovoj firmi Goran Vukoje.

On je naveo da je jedna od najvažnijih stvari koje su elektrodistribucije uradile u proteklom periodu uvođenje Skada sistema koji je koštao oko 4 mil EUR, a uspješno je testiran u septembru prošle godine.

- Neki od benefita tog sistema su povećanje bezbjednosti, napajanje sa minimalnim zastojima, kvalitet upravljanja terenskim radom i najvažnije - brza intervencija u slučaju kvara na mreži, a to sve rezultira kvalitetem napajanja potrošača - rekao je Vukoje novinarima.

On kaže da je u toku priprema projekta upravljanja imovinom koja je zasnovana na planskom održavanju opreme i materijala, podacima o starosti mreže i kvalitetnijim upravljanjem mehanizacijom i radnom snagom.

- Ovo će omogućiti da bolje funkcioniše rad sistema distribucija - rekao je Vukoje.

On je naveo da su u prošloj godini gubici električne energije na nivou pet distribucija Elektroprivrede Republike Srpske bili 10,31% i oni su za 0,35% uvećani u odnosu na prethodnu godinu, a razlog za to je
epidemija virusa korona.

- Ti gubici su manji od gubitaka propisanih od Regulatorne agencije za energetiku jer su njihovi propisani gubici 10,38%. Samim tim, mi smo napravili uštedu od više od 1,6 mil KM - istakao je Vukoje.

On je dodao da su zadovoljni Elektrodistribucijom Doboj, koja se uklapa u evropske standarde kada je riječ o gubicima električne energije.

- Standardni gubici u zemljama EU kreću se od 4,5 do 6% - rekao je Vukoje i dodao da se Elektrodistribucija Doboj uklapa u taj standard jer su njihovi gubici prošle godine iznosili 5,05%.


On kaže da je Elektroprivreda Republike Srpske uspjela da posljednjih godina smanji gubitke električne energije za više od 6%.

- Јedna od najvažnijih mjera za smanjenje gubitaka električne energije je uvođenje mjernih uređaja u sistem daljinskog očitanja, to jeste AMM sistem i tu je najbolji rezultat pokazala Elektrodistribucija Doboj - naveo je Vukoje.

On je dodao da ova elektrodistribucija sada ima 13.992 uređaja u sistemu daljinskog očitanja, odnosno 69%.

- Prošle godine je Elektro-Bijeljina podigla kredit i nabavila 20.065 uređaja za očitanje i uvela u daljinski sistem očitanja oko 8.100 uređaja. Takođe, Elektrokrajina planira da u sljedeće tri godine uvede 26.000 uređaja u AMM sistem - naveo je Vukoje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.