Izvor: eKapija | Srijeda, 27.01.2021.| 08:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Prema posljednjim statističkim podacima ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u decembru 2020. u poređenju sa novembrom bilježi rast za 1,7%, dok je u poređenju sa decembrom 2019. porasla za 2,8%.

Tom viješću djelomično je unijet optimizam u dalja kretanja u industrijskom sektoru, budući da je prošle godine i ovu oblast snažno pogodio talas pandemije.

Često su se industrijski proizvođači susretali sa problemom u tzv. lancima snabdijevanja, čime je bio otežan uvoz potrebnih sirovina i repromaterijala, a ograničenja u transportu i globalni pad potražnje su usporavala izvoz i ugrožavala radna mjesta.

Nedavno su iz Vanjskotrgovinske komore BiH saopštili da su BiH proizvođači komponenti za automobile zabilježili u prvih 11 mjeseci 2020. pad izvoza od 13% ili 52 mil KM. Sasvim sigurno, posljedice ovog pada jasnije će se osjetiti u ovogodišnjim budžetskim prilivima.

Međutim, i pored svih izazova sa kojim se industrijski sektor susretao, pokazao je u odnosu na druge privredne grane i veću dozu otpornosti na potrese prouzrokovane korona virusom. Investicije i ulaganja u otvaranja novih i širenje postojećih pogona su nastavljeni, dok su u određenim slučajevima pomjereni rokovi realizacije planiranih projekata.

Naša lista iz oblasti INDUSTRIJE pokazuje da su pažnju čitalaca posebno privlačile najave izgradnje novih postrojenja, kao i uvođenja inovacija u proizvodne procese.

Tako su se na prvom mjestu našli rudnici zlata i srebra u Varešu, višegodišnji projekat u koji je engleska kompanija Adriatic Metals do sada uložila više od 30 mil KM.

Našem portalu je početkom prošle godine najavljeno da će rudnik u Varešu biti otvoren 2022. godine, kao i da studija opravdanosti koju rade pokazuje da im je potrebno negdje oko 350 radnika.

Takođe, kompanija Eastern Mining intenzivno radi na dobijanju svih dozvola za otvaranje rudnika u kojem se, osim navedenih metala, prema istraživanjima, nalaze znatne količine zlata i srebra.

Novi robno-carinski terminal Meridian
Novi robno-carinski terminal Meridian (Foto: Meridian)
Kompanija Meridian započela je pripremne radove na izgradnji novog modernog robno-carinskog terminala u banjalučkom naselju Lazarevo, a ta je vijest zauzela drugo mjesto na našoj listi.

- Gradnja savremenog robno-carinskog terminala je u potpunosti prilagođena zahtjevima kompanije Meridian na način da svojim korisinicima usluga pruži kvalitetnu i vrhunsku uslugu u domenu transporta, logistike, špedicije i carinjenja. Takođe, novi terminal će zadovoljiti potrebe UIO BiH, Carinske ispostave Banjaluka, inspekcije, kao i potrebe privrednih subjekata na nivou banjalučke regije, a koji će koristiti špeditersko-transportne odnosno logističke usluge robno-carinskog terminala u cjelini - naveli su za eKapiju iz ove kompanije.

Iz Meridiana su istakli da je procjenjena vrijednost investicije oko 5 mil EUR, dok je u planu da se u dogledno vrijeme povećava broj radnika na manipulativnim i skladišnim poslovima.

Treće mjesto
je pripalo kompaniji Rizba i njihovom novom projektu, izgradnji pogona u Poslovnoj zoni Vijaka površine oko 2.700 m2.

Novi pogon Rizba
Novi pogon Rizba (Foto: Rizba)
- S obzirom na to da trenutni kapaciteti u sadašnjem pogonu ne dozvoljavaju širenje proizvodnje, taj problem ćemo riješiti izgradnjom novog pogona - istakao je za naš portal direktor Rizbe Igor Bek.

Dodao je da proširenje proizvodnje podrazumijeva i nabavku nove opreme.

Saradnja kompanije Kaldera i Siemens našla se na četvrtoj poziciji. Naime, u oktobru prošle godine ove dvije firme su potpisale Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licenciranoj proizvodnji srednjenaponskih postrojenja 8DJH, Simosec, NXPLUS.

- Ovim ugovorom potvrdili smo da ispunjavamo najsavremenija tehnološka dostignuća kada je u pitanju srednji napon na globalnim tržištima. Naša kompanija i ranije je imala ugovor sa Siemensom, ali je on zbog tehnološkoj procesa u jednom trenutku bio izgubljen. Međutim, novi menadžment je uspio da vrati saradnju i licenciranu proizvodnju sa ovim međunarodnim gigantom. U okviru ove saradnje već smo razvili jedan proizvod, a to je blindirana trafo stanica, koja je opremljena proizvodima Siemensa – objasnio je direktor Kaldere, Savo Minić.

On je dodao da je proizvedeno 19 blindiranih trafo stanica, a da je proizvodni kapacitat Kaldere u ovom trenutku mnogo veći od tog broja.

Dizart Sarajevo
Dizart Sarajevo (Foto: Dizart)
Robotika na velika vrata uzlazi i u domaće industrijske pogone, zbog čega ne čudi da se prema interesovanju naših čitalaca na petom mjestu našao proizvođač CNC mašina Dizart iz Sarajeva koji je započeo nadogradnju industrijskih robota.

Kako je otkrio za eKapiju direktor ove kompanije Jasmin Ahmić, većinu energije u budućnosti planiraju da usmjere upravo u robotiku.

- Naš plan za budućnost je da razdvojimo CNC proizvodnju od robota i škole, kako bismo više mogli da se posvetimo novom segmentu - istakao je Ahmić.

Još jedna kompanija je započela gradnju nove hale u 2020. godini. Riječ je o Boxmark Leather-u iz Lukavca koji je kamen temeljac položilo 11. novembra. Ovoj priči je pripalo šesto mjesto naše liste.

Izgradnja objekata podijeljena je u dvije faze, a prema najavama prva proizvodna hala od 7.500 m2 će biti završena do kraja aprila 2021. godine. Drugi nivo izgradnje, za koji se radi projektna dokumentacija, planirano je da se završi do kraja 2021. godine i obuhvata 15.000 kvadratnih metara.

Tuzlanski proizvođač procesne opreme i metalnih konstrukcija Tehnopetrol, firma sa tradicijom dugom 23 godine, ne samo što je u vrijeme korona krize premašila plan poslovanja, nego je i nedavno počela montažu novog pogona za preradu obojenih metala i visokolegiranih materijala. Time su došli na sedmu poziciju eKapijine liste iz oblasti INDUSTRIJE.

Novi pogon u izgradnj
Novi pogon u izgradnj (Foto: Tehnopetrol)
Kako za eKapiju otkriva direktor Tehnopetrola Nedim Mujkić planirano je zapošljavanje još 10 radnika, odnosno inžinjera, operatera na CNC mašinama, zavarivača, bravra i drugih osoba mašinske struke.

- Opremu za novi pogon nabavljamo iz Francuske, Njemačke i Holandije. Produktivnost i kvalitet će se podići uvođenjem robotike - kaže Mujkić.

I fabrika mašina PMP Jelšingrad iz Gradiške krajem 2020. je počela izgradnju treće fabrike u tom gradu, koja će imati površinu od 4.800 m2. Ovoj investiciji teškoj oko 6 mil KM pripalo je osmo mjesto, a u planu je zapošljavanje nešto više od 50 radnika, otkrio je za eKapiju direktor PMP Jelšingrad Branislav Banjac.

- Planirano je da izgradnju završimo početkom naredne godine. Fabrika će biti identične površine i gabarita kao fabrika koju smo izgradili prije dvije godine. U fabrici će se raditi teške konstrukcije, odnosno bravarsko-zavarivački radovi. Ono što je specifično za novi pogon je to što ćemo imati kranove koji će imati 50 t nosivosti, što znači da ćemo moći lakše da radimo sa težim proizvodima - objašnjava Banjac.

Gradnja i opremanje prve dobojske cinkaonice našla se na devetom mjestu. Naime, u julu 2020. je najavljen septembarski početak rada preduzeća Dobojinex, odnosno cinkaonice koja je nastala udruživanjem pet privrednika iz RS i FBiH.

Vrijednost investicije je 12 mil KM, a uz pomoć sredstava IRB-a zatvorena je finansijska konstrukcija. Planirano je zapošljavanje više od 100 radnika.

- Cinkaonica nije značajna samo za Doboj, već i za RS, s obzirom na to da će po njenom završetku biti u rangu pet najvećih na Balkanu i koja će zaposliti znatan broj radnika. To je za IRB i RS od velikog značaja i naravno da smo se odmah direktno uključili u projekat - izjavio je svojevremeno Dražen Vrhovac, direktor IRB-a.

(Foto: Mehanizmi B)
Mehanizmi B, kćerka firma slovenačkog holdinga Iskra-Mehanizmi, počeli su izgradnju pogona vrijednog oko 2 mil EUR nedaleko od novog carinskog terminala i mosta u Gradišci.

Ova investicija se našla na desetom mjestu, a pogon zauzima parcele od oko 14.000 m2, dok projektovani objekat ima skoro 5.000 m2, rekao je za eKapiju direktor firme Mehanizmi B Boban Čegar.

- Trenutni status investicije je uslovljen ekonomskom situaciom uzrokovanom Covid-19 pandemijom koja se odrazila na gotovo sve grane privrede, a naročito na autoindustriju. S obzirom da je baš autoindustrija bila naše novo tržište na koje smo ulazili, sama realizacija novog pogona je usporena i zavisi od procjena prodaje i novih projekata. Plan je da se izgradnja završi do maja 2021. godine - dodao je.

I narednih deset investicija naše liste uključuje investicije poznatih domaćih industrijskih kompanija, a tu su se našle: Veritas automotive fabrika auto dijelova Sarajevo, industrijsko-poslovna zona Derventa, Dacit ekspolatacija kamena Srebrenica, Liberty Group pogon za proizvodnju modularnih i montažnih objekata Brčko, transportni sistem RMU Banovići, TEM Mandeks Široki brijeg – proširenje proizvodnje električnih instalacijskih dodataka, Pass Bijeljina – proširenje kapaciteta, ASTA fabrika autodijelova Cazin, fabrika rigips ploča Ugljevik i Longwood fabrika namještaja Cazin.


Pogledajte kako ilustrativno izgleda naša lista investicionih projekata iz oblasti INDUSTRIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji SAOBRAĆAJ, SPORT, EKOLOGIJA, NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI i TURIZAM, REKREACIJA I ZABAVA?
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE