NavMenu

Pandemija smanjila potražnju za čokoladom - Propadaju tone najkvalitetnijeg kakaa na svijetu

Izvor: RTS Utorak, 26.01.2021. 09:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iprachenko/shutterstock.com)Ilustracija
Samo dvije godine nakon što su se vodeći svjetski proizvođači kakaa – Obala Slonovače i susjedna Gana, udružile kako bi primorale velike korporacije poput kompanija Nestle i Hershey da plate više za njihove plodove, pokušaji da kontrolišu cijenu sirovine polako propadaju.

Kupci kakaa odbijaju da plate, plodovi se gomilaju u skladištima, a farmeri su toliko očajni da su neki iz protesta čak spavali ispred kancelarije regulatornog tijela koje se bavi prodajom kakaa, zahtijevajući hitnu akciju.

- Patimo zbog nagomilavanja kakaa. Teško nam je da nahranimo svoju djecu - žali se Baba Kampe, poljoprivrednik koji kakao gaji na plantaži od osam hektara.

Poljoprivrednici sada plaćaju cijenu. Obala Slonovače i Gana, na koje otpada gotovo 70% svjetskih zaliha, proširile su proizvodnju upravo u trenutku kada je pandemija koronavirusa zaključala gradove od Pariza do Los Anđelesa.

Nove okolnosti su značajno smanjile potražnju. Uzgajivači ne mogu da prodaju svoju sirovinu, a nemaju načina da je skladište.

Cijene drastično smanjene, viškovi se gomilaju

Proizvođači čokolade širom svijeta koriste nezavidnu situaciju u kojoj su se farmeri našli kako bi smanjili troškove i kupili sirovinu po dosta jeftinijim cijenama.

Posrednici plaćaju manje od minimalne cijene koju je vlada propisala, a Obala Slonovače je morala da ponudi ogromne popuste da bi se otarasila ovosezonskog roda.

Prosječna zapadnoafrička uzgajivačka farma ne prelazi veličinu od 3,5 hektara i hrani šest do osam članova porodice.

Više od polovine uzgajivača u Obali Slonovače živi ispod granice siromaštva. Bez pristupa navodnjavanju i modernim poljoprivrednim tehnologijama, oslanjaju se na vrijeme. Sada ni to više nije važno jer kupaca nema.


Nema proslava i okupljanja - nema čokolade

Čokolada je luksuzni proizvod koji se najviše kupuje u vrijeme praznika, okupljanja, proslava i darivanjaima.

Ljubitelji čokoladu upakovanu u atraktivne kutije i omote često kupuju i impulsivno, a pandemija koronavirusa je primorala ljude da se sve više okrenu onlajn kupovini i prorede odlaske u prodavnice, gdje su se ranije u posljednjim trenucima pred odlazak na kasu odlučivali za pokoji slatkiš.

Izostala je i kupovina raznih prazničnih pakovanja čokolada koje koje se obično poklanjaju na Božić i Novu godinu. Pandemija je smanjila proizvodnju i stvorila globalne viškove, pa se Obala Slonovače sada grčevito bori da proda i najkvalitetniji kakao na svijetu.

Nedavno je bila prinuđena da najfiniji kakao prodaje po cijeni koja je smanjena za čak 150 funti (205 USD) po toni.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.