NavMenu

Počeo dvodnevni vebinar o mjerama oporavka turizma u BiH - USAID daje 20 miliona dolara

Izvor: Capital Ponedjeljak, 25.01.2021. 14:27
Komentari
Podeli
Trnovačko jezero, SutjeskaTrnovačko jezero, Sutjeska
Novi petogodišnji Projekat razvoja održivog turizma u BiH Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), predstavljen danas u okviru dvodnevnog vebinara, predviđa 20 mil lUSD za aktivnosti na jačanju ove privredne grane, kako bi turizam postao "top-sektor" u BiH.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je na značaj USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u BiH, koji podrazumijeva sveobuhvatne aktivnosti na jačanju ove privredne grane, uključujući javni i privatni sektor i traje pet godina.

- Na osnovu tih raspoloživih sredstava ćemo ublažiti posljedice kovida 19 na turističku privredu i stručno se ohrabriti i edukovati za neke nove izazove koje turizam od nas traži - rekao je Košarac na početku dvodnevnog vebinara u organizaciji USAID-a.

On je rekao da će situacija izazvana pandemijom virusa korona ostaviti dubok trag na strukturu turizma u BiH, te će za rješavanje nastalih problema biti potreban sveobuhvatan i proaktivan pristup.

Košarac je istakao da je najjači udar osjetio sektor turizma i da novi petogodišnji Projekat razvoja održivog turizma u BiH dolazi u pravo vrijeme.

- BiH ima potencijal za razvoj turizma jer je stopa rasta turističkih dolazaka u periodu od 2010. do 2019. godine porasla za dva puta. Od 2017. do 2019. godine za dodatnih 25% - naveo je Košarac.

On je dodao da je prije pandemije zabilježena jedna od najvećih stopa rasta u zemljama zapadnog Balkana, te da su dolazili turisti iz regiona, ali i Kine, Koreje, SAD, svih zemalja Evrope.

Ambasador SAD Erik Nelson izrazio je zadovoljstvo što je današnji vebinar okupio profesionalce iz oblasti turizma koji će pomoći da se privuku investicije i na taj način ojača ekonomija ove zemlje.


On je naglasio da BiH ima šta da ponudi turistima, ali da je neophodno da se ta informacija podijeli sa svijetom.

- Kroz projekt USAID vlada SAD će pomoži lokalnim akterima da predstave ponude jer je neophodno pomoći jačanju turizma u postkovid svijetu. Ova zemlja sada treba preduztei korake da se prilagodi postkovid svijetu - rekao je ambasador SAD.

On je ukazao na neophodnost da se ulaže u infrastrukturu, jače higijenske standarde, ali i digitalno predstavljanje turističkih destinacija, u čemu će se kroz ovaj prokjet USAD-a pomoći lokalnim akterima.

Direktor USADI-a u BiH Nensi Eslik ponovila je da je pandemija kovid 19 imala razorne posljedice u čitavom svijetu po čemu i BiH nije drugačija.

Ona je istakala da USAID pomaže da se ostvare investicije u turziam što omogućuje više novih radnih mjesta i jačanje ekonomije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.