Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 25.01.2021.| 12:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Peter Gudella/shutterstock.com)
Iako je pandemija usporila investicije i planirane projekte na svim poljima, reklo bi se da su se posljedice koronakrize najmanje osjetile u oblasti saobraćaja.

Planirani projekti, doduše pomalo usporenom dinamikom, nastavili su da se realizuju, pa je tako do sada izgrađeno 113 kilometra autoputa na Koridoru 5C kroz FBiH. Nastavljene su i procedure na izgradnji Koridora 5C kroz RS, pa je tako u februaru prošle godine objavljen tender za izgradnju dobojske obilaznice.

Posljedice pandemije i te kako su se osjetile u aviosaobraćaju kako širom svijeta, tako i kod nas, međutim projekti u ovoj oblasti nisu stali. Tako je u 2020. pompezno najavljeno da BiH dobija još jedan aerodrom, i to u Trebinju, a nastavljena je i realizacija projekta izgradnje aerodroma u Bihaću.

Da vidimo šta pokazuje naša retrospektiva najčitanijih investicija u sektoru SAOBRAĆAJA.

Na čelnoj poziciji nalazi se izgradnja Koridora 5C kroz FBiH, i kao što smo naveli, do sada je igrađeno 113 kilometara ovog autoputa (Zenica sjever-Zenica jug, Zenica jug-Tarčin, Međugorje-Bijača i Svilaj-Odžak). U novembru 2020. pušteno je u saobraćaj novih 11 kilometara autoputa na Zeničkoj obilaznici, a privodi se kraju i izgradnja poddionice Buna-Počitelj.

Takođe, u novembru 2020. potpisan je i ugovor o dionici Poprikuše-Nemila dužine 5,5 kilometara.

U prošloj godini BiH je dobila i najviši izgrađeni objekat na Koridoru 5C izgradnjom vijadukta Babina rijeka.

Kada su u pitanju aktuelni radovi na Koridoru 5C, u toku je izgradnja dionica Počitelj-Zvirovići, Tarčin-Ivan, tunela Ivan, Vranduk-Ponirak i Ponirak-Vraca. Osim ovih radova, u toku su i procedure za dionice Tunel Kvanj-Buna, Nemila-Vranduk, te Putnikovo brdo-Medakovo.

Krajem godine stigla je i vijest da je podržano zaduženje za izgradnju Koridora 5C prema Hercegovini, te da će dionica od Ovčara do juga Mostara koštati 840 mil EUR.

Vijesti koje najavljuju izgradnju autoputa Rača-Bijeljin-Brčko-Vukosavlje zauzele su drugo mjesto naše liste. Iz ovih najava mogli smo da vidimo da će izgradnja autoputa od Vukosavlja do Brčkog koštati 600 mil KM, takođe kako će izgledati trasa autoputa kroz Bijeljinu, kao i da će most na Rači i autoput do Bijeljine biti gotovi do 2022.

U avgustu 2020. raspisan je međunarodni tender za izgradnju autoputa Vukosavlje-Rača vrijedan 1,3 mlrd KM, a krajem godine stigla nam je i vijest da će do polovine 2021. biti potpisan ugovor za izgradnju ovog autoputa.

Izgradnja Koridora 5C kroz RS nalazi se na trećem mjestu liste investicija u saobraćaj. Početkom prošle godine tražio se konsultant za izgradnju obilaznice oko Doboja, a vrijednost ovog posla bila je 6 mil KM, dok je tender za izgradnju obilaznice raspisan sredinom februara. Za mart ove godine je najavljeno raspisivanje tendera za dionicu od Jahovca do Vukosavlja.

most Svilaj
most Svilaj (Foto: MKP BiH)
Četvrtu poziciju zauzima most Svilaj. Vijesti koje smo mogli pročitati o ovom projektu tokom prošle godine su da je firma Niskogradnja izabrana za izgradnju graničnog prelaza na ovom mostu, da je most Svilaj završen u julu 2020. i da se očekuje otvaranje privremenog graničnog prelaza.

Peto i šesto mjesto naše liste namijenjeno je projektima izgradnje aerodroma u BiH. Aerodrom Bihać je petoplasirani, a vijest koja nas je obradovala u prošloj godini odnosi se na pozitivne rezultate prvih analiza testne staze.

Sljedeći na listi je projekat aerodroma u Trebinju, čija izgradnja je najavljena za proljeće ove godine. Pista ovog aerodroma trebalo bi du bude duga 3,5 km, a konzorcijum od 15 hercegovačkih firmi dao je ponudu za izgradnju trebinjskog aerodroma. Preduzeće Aerodrom Trebinje osnovano je u septembru 2020. godine, a za direktora je postavljen Mladen Stanković, nekadašni direktor aerodroma Niš.

Projekat Jadransko-jonske transverzale kroz BiH nalazi se na sedmoj poziciji. Na ljeto prošle godine predviđena je trasa za ovu cestu kroz Bosnu i Hercegovinu koja počinje u Počitelju, a završava u Aranđelovu kod Trebinja na granici sa Crnom Gorom.

Jedan od najbitnijih infrastrukturnih projekata za našu zemlju - izgradnja mosta preko Save kod Gradiške, nalazi se na osmom mjestu liste. Najavljeno je da bi završetak izgradnje mosta mogao biti na proljeće 2022. godine, a kako je izgledalo gradilište krajem prošle godine možete da pogledate OVDJE. Podsjećamo, ukupna dužina mosta je 426 metara, širina je 22,6 metara a imaće četiri prometne trake, po dvije u svakom smjeru.

Najava skorijih aktivnosti na izgradnji autoputa od Tuzel do Brčkog zauzima devetu poziciju. Krajem 2020. rečeno je da se uskoro očekuje raspisivnje tendera za izradu projektne dokumentacije.

Desetoplasirana je vijest o brzoj cesti Neum-Stolac i najava da će ovaj projekat biti gotov do kraja 2021. godine.

Na našoj listi najčitanijih investicija našli su se još i pruga Čapljina-Trebinje-Nikšić, Sarajevska zaobilaznica, granični prelaz i most Bratoljub, zatim most na Lašvi u Vitezu, autoput Banjaluka-Prijedor, kao i rekonstrukcija puta Podgorica-Sarajevo.

Kraj liste zauzimaju vijesti o osnivanju aviokompaniji Euro fly, brzoj cesti Lašva-Nević Polje, mostu u Srpskim Toplicama i Prvoj transverzali.

Pogledajte kako ilustrativno izgleda naša lista investicionih projekata iz oblasti SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji, SPORT, EKOLOGIJA, NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, TRGOVINSKI CENTRI i TURIZAM, REKREACIJA I ZABAVA?

Firme:
Federalno ministarstvo finansija/financija Sarajevo
JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar
Vlada FBiH Sarajevo
EBRD BiH Sarajevo
JP Autoputevi RS Banja Luka
INTEGRAL INŽENJERING a.d. Laktaši
Hering d.d. Široki Brijeg
JP Aerodrom Bihać
JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija Mostar
Grad Bihać
JP Aerodrom Trebinje a.d. Trebinje
Ministarstvo komunikacija i prometa BIH
Institut za građevinarstvo IG Banja Luka
Đuro Đaković Montaža Izolak d.o.o. Slavonski Brod – Hrvatska
KS Ministarstvo saobraćaja Direkcija za puteve Kantona Sarajevo
Vlada KS Sarajevo
ABC Solutions d.o.o. Banja Luka
Metaling d.o.o. Jajce
PRIJEDORPUTEVI a.d. Prijedor
KOZARAPUTEVI a.d. Banja Luka
Grad Banja Luka
EURO ASFALT d.o.o. Sarajevo
Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona
Vlada Tuzlanskog kantona
Opština Bratunac
Opština Ljubovija
ENIKON-GRADNJA d.o.o. Zvornik
Općina Vitez
BOSSIL d.o.o.
HIFA - OIL d.o.o. Tešanj
EURO FLY d.o.o.
RUGIP Banja Luka
EVERIT d.o.o. Banja Luka
SDHS-CSI BH d.o.o. Banja Luka
Zagreb - Montaža d.o.o. Zagreb
Hrvatske autoceste d.o.o. Zagreb
Tagovi:
eKapija retrospektive
retrospektiva saobraćaj
retrospektiva investicija u saobraćaj
retrospektiva 2020
Koridor 5C
Koridor pet ce
autoput Rača Bijeljina Brčko Vukosavlje
obilaznica oko Doboja
dobojska obilaznica
most Svilaj
izgradnja aerodroma u Bihaću
izgradnja aerodroma u Trebinju
trebinjski aerodrom
bihaćki aerodrom
Mladen Stanković
most na Savi kod Gradiške
autoput Tuzla Brčko
brza cesta Neum Stolac
pruga Čapljina Trebinje Nikšić
Sarajevska zaobilaznica
granični prelaz i most Bratoljub
most na Lašvi
autoput Banjaluka Prijedor
rekonstrukcija puta Podgorica Sarajevo
brza cesta Lašva Nević Polje
most u Srpskim Toplicama
Prva transverzala
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE