NavMenu

Saudijska Arabija planira gradnju grada za milion stanovnika i sa jednom saobraćajnicom (VIDEO)

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 25.01.2021. 09:55
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/screenshot)
Saudijska Arabija provodi nešto što nazivaju Vision 2030, a u svojoj je biti plan modernizacije cijele zemlje kroz ulaganja u nove tehnologije, održiv razvoj i energente budućnosti.

Ovu "viziju" pokrenuo je saudijski princ Mohammed bin Salman, poznat kao progresivni vođa ove zemlje, ali ništa manje nemilosrdan prema svojim protivnicima u i izvan Saudijske Arabije. Njegov novi plan, otkriven ovoga mjeseca, jest izgradnja cijelog novog grada za oko milionn stanovnika, koji bi bio potpuno nekonvencionalnog oblika, prenosi tntportal.ba.

The Line, kako ga nazivaju, trebalo bi da bude izgrađen u jednoj liniji, dugoj oko 170 kilometara. Sredinom grada prolazila bi napredna nova podzemna željeznica koja bi bila i središte metropole, ali i njena jedina prometnica. Najduže putovanje s kraja na kraj ovog grada trajalo bi svega 20 minuta, a stanovnici bi gotovo sve svoje dnevne potrebe za trgovinama i drugim sadržajima mogli zadovoljiti u području koje bi pokrili šetnjom od najviše pet minuta u bilo kojem pravcu.

Budući da drugog prometa ne bi bilo, broj prometnih nesreća bio bi nula, jednako kao što bi nulto bilo i zagađenje zraka. Željeznica koja bi bila "kralješnica" The Linea bila bi također pokretana obnovljivim izvorima energije, smještena ispod zemlje i, naravno, električna i upravljana uz pomoć umjetne inteligencije. Uz nju bi bili smješteni gradski "moduli", tj. razne rezidencijalne i poslovne četvrti.

Ovaj grad bizarnog oblika i potpuno drugačijeg izgleda od svih dosadašnjih neće ostati samo na konceptu. Saudijska Arabija u ovaj projekt kreće vrlo ozbiljno i najavljuju početak gradnje već ove godine. U njega planiraju uložiti između 100 i 200 mlrd USD, zaposliti oko 380.000 ljudi, a očekuju da će njihovoj privredi u budućnosti donositi oko 48 mlrd USD godišnje do 2030. godine.


The Line bi trebalo da bude diovelikog megalopolisa Neom na sjeverozapadu Saudijske Arabije u koji će vladajući uložiti i do 500 mlrd USD. Očekivano, ovaj je prijedlog izazvao velike kritike u javnosti. Urbanisti smatraju da koncept grada u jednoj liniji nema smisla, jer bespotrebno produžuje putovanja koja bi, primjerice, u planiranom kružnom obliku, ali i u konvencionalnom obliku gradske jezgre, bila značajno kraća.

Jedina prednost ovakvog planiranja urbane sredine, kažu kritičari, jest u tome što "izgleda kao iz naučno-fantastičnog filma", pa bi pojedincima moglo biti atraktivno živjeti na taj način, uz sva čuda moderne tehnologije i bez automobila. Hoće li ih se naći baš milionn, koliko princ MBS najavljuje, nije sasvim sigurno.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kako iz vazduha izgleda gradnja zeničke obilaznice (VIDEO)

Trenutno je aktuelna izgradnja autoputa na Koridoru 5C između Zenice i Tešnja, kao i onog kroz Hercegovinu. Na sjevernom dijelu u izgradnji je 50 km autoceste te je ostalo još otvoriti radove na dionici Ozimice – Poprikuše. Dio na sjeveru naslonit će se na završeni dio koji sada ide od Bradine, preko Sarajeva pa do tačke sjeverno od Zenica, piše BiznisInfo.ba. Zenička zaobilaznica već je u funkciji i prizori na ovom dijelu autoputa

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.