NavMenu

Francuzi i Kinezi zvanično partneri Srbije na metrou - Završetak prve linije 2028.

Izvor: Tanjug Petak, 22.01.2021. 13:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali potpisao je u petak, 22. januara, zajednički memorandum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije PowerChina i francuskih kompanija Alstom i Egis Rail.

Memorandum o razumijevanju za projekat Beogradski metro ministar je potpisao, u Palati Srbija, sa direktorom JKP Beogradski metro i voz Stankom Kantarom, potpredsjednikom grupe Alstom Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji Egis Rail Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije PowerChina Šje Zidijem.

Prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj-Falkoni.

Prva linija beogradskog metroa bi trebalo da ide od Makiškog polja preko Beograda na vodi, centra grada i Karaburme do Mirijeva.

Druga linija će ići od Mirijeva do Novog Beograda i Zemuna. Projekat metroa jedan je od najvažnijh infrastrukturnih projekata za 2021. godinu.

Krajem prošle godine je ratifkovan međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 mil EUR, od kojih je 127 mil EUR namijenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će prva linija beogradskog metra biti završena 2028. godine.

- Kada završimo 2028. metro i proširenje BG voza i spojimo ga sa Pančevom i kada završsimo 50 km za tramvaje, naš osnovni podsistem biće šinski, znači ekološki - rekao je Vesić.

Istakao je da grad više neće kupovati autobuse na dizel.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.